Свято рівноапостольних Петра і Павла – це день пам'яті двох головних святих, відданих учнів Христа, що прийняли мученицьку смерть в I столітті нашої ери. Про головні традиції і заборони свята – читайте в нашому матеріалі.

День Петра і Павла 2019: якого числа відзначається?

Згідно з давньою легендою, Петро був свідком перших чудес, здійснених Ісусом, перетворення і страждання Христового. А ось Павло спочатку був гонителем християн і зустрівся з Ісусом вже після чуда воскресіння. Обидва відданих учня прийняли мученицьку смерть в ім'я свого вчителя. На згадку про них православні віруючі щорічно відзначають свято Петра і Павла.

Дата християнського торжество є неперехідною, тому відзначають свято щорічно в один і той же день – 12 липня (або 29 липня за старим стилем).

День Петра и Павла 2019

День Петра і Павла: історія свята

Згідно з біблійною легендою, до зустрічі з Христом Петро був простим рибалкою. Він займався промислом до того моменту, як його брат, ще один апостол, Андрій Первозванний не познайомив його з Месією. Після цього чоловік, ім'я якого з народження було Симон, прийняв хрещення і став Петром. Все своє життя він прославляв християнську віру і служив Богові.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

А ось Павло, на відміну від Петра, не пізнав Христа під час його земного життя. Більш того, Савл, так звали чоловіка до хрещення, був ненависником християн. Обидва апостоли відмовилися від язичницької віри і присвятили все своє життя прославлянню Христа і його віри.

Павло не раз опинявся у в'язниці через свої християнські проповіді. Але коли служителя Христа заарештували в Римі, відбувся суд і чоловіка засудили до смертної кари. Йому відтяли голову. Петра також засудили до смертної кари – через повішення. Але перед смертю апостол попросив, щоб його розіп'яли головою вниз, вважаючи, що він не гідний померти так само, як Ісус.

День Петра и Павла 2019

Петра і Павла: головні традиції свята

День Петра і Павла здавна вважається екватором літа, тому природа починає готуватися до осені і холодів. У нашій країні завжди було прийнято ретельно готуватися до цього свята – люди прибирали свої хати, оздоблювали ікони святковими рушниками і, звичайно ж, йшли до церкви на урочисту літургію.

У день Петра і Павла здавна влаштовували пишні вечері, проводили час з сім'єю, звали в гості друзів. А вся справа в тому, що 12 липня закінчується Петрів піст, тому в цей день можна починати розговіння – всі обмеження в їжі знімаються. Також люди влаштовували ярмарки з торгами, народні гуляння з танцями і піснями.

На свято Петра і Павла було прийнято готувати так звані сирні мандрики. У різних областях України вони мали різні варіації приготування, проте основою страви завжди були пшеничне борошно і сир. Але чому люди готували саме це блюдо? Згідно з давньою легендою, саме мандрики були головною їжею апостолів під час їх подорожі по світу. Звідси і походить назва ласощі.

У деяких обласях Петров день вважався святом рибалок, адже апостол під час свого земного життя займався рибним промислом. Також слов'яни вважали, що цей день – маківка літа. Тому незабаром починався період сінокосу, літніх весіль, забав та ритуальних багать. У день Петра і Павла було прийнято влаштовувати пишні гуляння в центрі села – люди співали пісні, водили хороводи, грали в обрядові ігри.

А ще у слов'ян це був час ворожінь: молодь збиралася групами, дівчатам зав'язували очі і так вони вибирали собі судженого, а потім разом з хлопцями стрибали через багаття і зустрічали купальський світанок.

День Петра и Павла 2019

День Петра і Павла: що заборонено робити

День святих Петра і Павла – важливе церковне свято. Тому в православній традиції існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати. Розповідаємо про них.

Так, наприклад, в цей день заборонено займатися важкою працею – прибирати, працювати в городі або саду. Також заборона стосується прання, прасування, шиття і тому подібного. Багато хто цікавиться, чи можна в цей день митися. Так, це не підпадає під церковну заборону.

Не варто сваритися або бажати комусь поганого. Вважається, що в цей день вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.

В Петров день потрібно влаштовувати сімейні застілля, спілкуватися з близькими на природі. Однак категорично не можна зловживати алкогольними напоями, адже це дуже важливе православне свято. Дозволено лише кілька келихів червоного вина.

Хоч в Біблії нічого і не сказано про секс в цей день, церковнослужителі рекомендують відмовитися в день Петра і Павла від інтимної близькості. Також православна церква не проводить таїнство вінчання. А в період усього посту не прийнято хрестити дітей і грати весілля.

Згідно з повір'ям, в цей день не можна давати або брати щось в борг.

У слов'ян в цей день була традиція ворожити на судженого. Однак Біблія ж говорить, що віщуни, маги, заклинателі, розпусники Царства Божого не успадкують.

На рахунок поклоніння чужим богам в Біблії також сказано: Господь Бог є прихильником, Він карає зрадили Його християн, які поклоняються іншим богам, прокльонами і хворобами.

А ще вважається, що на свято не можна ходити в ліс, так як всі звірі в цей час стають дуже агресивними.

Вважається, що після вечері ні в якому разі не можна прибирати їжу зі святкового столу. Страви обов'язково слід залишити для померлих, щоб і вони змогли відзначити свято.

На Петра і Павла забороняється купатися в озерах і річках. Вважається, що в цей час духи води можуть забрати людину в жертву. При цьому з давніх-давен люди освячують воду в свято, а також умивають обличчя джерельною водою для здоров'я і благополуччя. А ще апостолів називають покровителями рибалок, тому любителі риболовлі моляться про хороший улов.

У день Петра і Павла не можна їсти овочі та фрукти нового врожаю. За народною прикметою, це може призвести до поганого врожаю в майбутньому році і навіть викликати особливо страшні біди.

День Петра и Павла 2019

День Петра і Павла 2019: головні прикмети свята

Існує і ряд народних прикмет, завдяки яким можна передбачити погоду і навіть урожай.

Так, наприклад, якщо на Петра і Павла зозуля замовкла – зима буде ранньою. А ось якщо навпаки – чекай пізніх холодів.

А ось дощі в це свято сигналізують про багатий врожай жита.

Ще в давнину люди з'ясували, що саме з 12 липня починається зменшення світлового дня. При цьому в цей час температура повітря буде навпаки підвищуватися. «Прийде Петрок – зірве листок» – саме так говорили древні слов'яни. Вони вважали, що з цього дня з дерев починають падати листя.