Один за всіх і всі за одного

Всі конфлікти в сім'ї маскують. Сміття з хати не виносять. Ніяких образ, гніву і розчарувань немає і бути не може.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Ось тільки ці відносини дуже схожі на пакт про ненапад. Проблеми починаються, коли хтось відчуває будь-які негативні почуття до рідних.

В такому випадку, варто бути чесними один з одним і визнавати, що спори і конфлікти неминучі в будь-якій сім'ї. Прощати чужі слабкості і давати право на помилку.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Навіки разом в горі і в радості

Три покоління під одним дахом, і нехай хтось тільки надумає вирватися з затишного сімейного гніздечка. Адже сім'я повинна все життя проводити разом, допомагати і підтримувати. Адже сім'я - це одне ціле.

Психолог Діана Баумринд розповіла про підводні камені авторитарного виховання дітей. Так, вони виростають слухняними і вмілими, але при цьому менш щасливі і соціально компетентні, а ще у них низька самооцінка.

В такому випадку слід сісти за стіл переговорів і пояснити свою позицію. Розкажіть про те, що для вас по-справжньому важливо, поділіться своїми планами, запитайте їх поради і покажіть, що вони вам ще дорогі.

Рідні ж лише добра бажають

Цей сценарій популярний в консервативних сім'ях. Психолог Сьюзен Форвард у своїй книзі "Токсичні батьки" називає такий тип рідних контролюючими батьками. Їх улюблені фрази: "Я знаю, як буде краще" і "У нас в сім'ї так не прийнято".

От тільки часи змінюються, і найнадійніші сімейні традиції можуть похитнутися. Яскравий приклад такого сімейного сценарію - королівська сім'я Великобританії. Весілля принца Гаррі та актриси Меган Маркл.

В такому разі, тут дійсно можна взяти приклад з королівської сім'ї. Складно уявити, яких зусиль коштувало Гаррі отримати у Єлизавети II згоду на шлюб. Наполегливість, віра у правильність свого вибору і пошук компромісів - ось запорука успіху в такій сім'ї.

Найгероїчніша сім'я на світі

Справжні "герої" можуть бути тільки в драмах і трагедіях. Сім'я, яка живе за правилами такого міфу, часто зберігає розповіді про героїчні вчинки предків: революціонери, світила науки і люди, які подолали серйозні перешкоди на своєму шляху.

Для такої сім'ї життєво необхідні труднощі, вони строго виховують дітей, завжди повинні боротися. Вони можуть роками бути у сварці і навіть пишатися своєю принциповістю і стійкістю.

В такому випадку слід згадати, що біля вівтаря наречений і наречена обіцяють один одному бути разом у горі і радості. Важливо вміти зупинитися і отримати задоволення від самих простих речей. Зайва драма хороша в кіно - в реальному житті вона стомлює.

Сенс нашого життя - в дітях

Цей міф можна зустріти в сім'ях, у яких батько або мати не досягли бажаних цілей в молодості і вважають, що їхні починання продовжать діти. Дуже часто думка самих дітей до розрахунку не береться.

Психотерапевт Елісон Джонс впевнена, що немає нічого гіршого, ніж покладати свої цілі на чужі плечі. Це якесь порочне замкнене коло: смисл нашого життя у дітях, сенс життя дітей - в їх дітях, і так до нескінченності.

В такому випадку, намагайтеся реалізувати свої бажання і цілі самим, а не перекладати їх на дітей. Поговоріть зі своєю дитиною і дізнайтеся, чого вона хоче і дозвольте їй спробувати.

Злий тато і добра мама, або навпаки

Кожен з батьків вважає, що саме він правильно виховує своє чадо, але про єдину політику домовитися вони не можуть. В результаті дитина вважає одного з батьків поганим, а іншого - хорошим. І виходить, що когось із батьків "хорошого" малюк любить, а "злого" - боїться.

Тут слід батькам поговорити один з одним і узгодити свої дії по відношенню до дитини. Якщо карати за щось, то робити це удвох, прощати - теж.

А давайте дружити проти

Соціолог Георг Зиммель стверджував, що ніщо не об'єднує людей так, як спільний ворог. Дослідження Марка Ландау це підтверджують. Наприклад, батько пішов до іншої жінки, і мати виховує в дітях почуття образи і ненависті до нього.

Цей сімейний сценарій небезпечний тим, що "загальний ворог" стає єдиною сполучною ланкою для таких відносин.

В такому разі, слід не нав'язувати нікому свою думку про ту чи іншу людину. Постарайтеся, щоб вас об'єднувала не загальна мета комусь зробити погано, а, навпаки, бажання допомагати і підтримувати.

Рятівник і жертва

У сім'ї обов'язково повинна бути людина, яка підтримує сім'ю. Але для того, щоб допомагати, потрібні "жертви". Він "рятує" їх, наприклад, грошима або радами. "Жертви" дякують за допомогу.

Якщо "жертв" поблизу не знаходиться, "рятівник" призначає їх сам. В особливо запущених випадках "рятівник" сам приймає на себе роль "жертви": починає демонстративно хворіти, вимагати до себе постійної уваги і скаржитися, що без рідних зовсім пропаде.

В такому разі, слід критично оцініть свою поведінку. Якщо ж за кимось з домочадців ви помітили одну з цих ролей, постарайтеся зрозуміти: яку мету вони переслідують? Мама-рятівниця хоче переконати вас у тому, що без неї ви пропадете? Покажіть, що ви відмінно справляєтеся і любите її просто за те, що вона у вас є.