Медовий спас святкується 14 серпня і вважається одним з найбільш світлих і важливих свят сезону, що минає. Відзначте цей день і ви, привітавши друзів, родичів і простих знайомих, які обов'язково відзначать ваш жест.

Медовый спас
Медовый спас

Одне з останніх свят літа

Медовый спас
Медовый спас

Привітання зі святом можна робити за допомогою спеціальних листівок. Майстри своєї справи вже підготували з такої нагоди безліч матеріалів на будь-який смак. Фото і картинки до свята здатні підняти настрій і навіяти святковий дух в традиційно робочий день 14 серпня.

Свято Спаса святкую все, хто зараховує себе до православної традиції: чоловіки, жінки різного віку і навіть деякі діти. Відзначте цей день яблучно, в компанії приємних людей і проведіть останні літні тижні в гармонії з собою і природою.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Медовий спас: історія свята

Медовый спас
Медовый спас

Медовий спас щорічно святкується 14 серпня кожного року і є одним з найважливіших свят православного календаря. У наш одіход він прийшов ще з календаря стародавніх слов'ян, які після Хрещення саме в цей день шанували Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя і ікон Володимирського Божої Матері.

Саме в цей день починався Успенський піст, також церква дозволяла їсти овочі, а селяни починали зібрати мед і святити його в церквах. Як поширених традицій варто відзначити хресні ходи і початку сезону священних обмивань.

Спас: як ще його називають?

Медовый спас
Медовый спас

Медовий спас має безліч назв, серед яких варто відзначити наступні: Перший врятував, Мокрий врятував, Макковей, Маковий Спас, Спас на воді, Медовий свято, Проводи літа і багато інших.

Традиції свята

Медовый спас
Медовый спас

Медовий спас перше свято останнього літнього місяця. У цей день наші пращури, як і багато сучасників, збирали або купували мед, несли його до церкви, святили і їли на святкових зустрічах разом з іншими дарами літа.

Також існує традиція організації святкових ярмарків або виставок. По всіх містах проходять заходи, на яких можна продегустувати і купити кращий мед, спробувати свіжою випічку, фрукти овочі. Крім того, в православній традиції не прийнято їсти мед нового врожаю до настання 14 серпня.

14 серпня було прийнято надавати благодійну допомогу нужденним: вдовам, сиротам, бідним і хворим. Люди щедро ділилися дарами літа і пригощали ними тих, хто опинився в біді.

Традиції народів світу

Медовый спас
Медовый спас

Свято Медового спаса святкую не тільки українці, а й інші слов'яни. Наприклад, серби 14 серпня освячують воду за допомогою базиліка. Також в країні не прийнято купатися в свято.

У Македонії 14 серпня прийнято передбачати погоду на найближчі півроку. Також в країні не прийнято прати білизну або купати дітей.

У Болгарії, наприклад, прийнято ходити в гості до батьків дружини і надавати їм знаки уваги.

Як привітати зі святом близьких і колег?

Медовый спас
Медовый спас

Всім хочеться відзначити свято літа, що минає і ми допоможемо вам в цьому. Спеціально для 14 серпня Znaj.ua підібрав для вас найкращі листівки і поздоровлення з Медовим Спасом. Нижче ви знайдете ідеальний варіант для привітання улюбленої жінки, чоловіки, боса, колеги, сусіда, друга або родича.

Яку листівку вибрати?

Медовый спас
Медовый спас

В наші дні все в основному використовують електронні листівки, які пересилають по електронній пошті або в месенджерах. Однак, можна використовувати і традиційні листівки, які можна власноруч підписати.

Нижче ми підібрали кілька універсальних поздоровлень на Медовий спас:

Теплі вітання з Медовим Спасом в віршах

Солодкий день, веселий день,

Збирати медок не лінь,

Бджілка пустотливо дзижчить,

Веселитися всім велить.

Свято нині на дворі,

Ось вже радість дітворі.

Літо, сонце і спека,

Перший врятував, кричи "Ура"!

З Медовим Спасом вітаю,

Солодких днів тобі бажаю.

***

Медовый спас
Медовый спас

Медового щастя, медової погоди,

Медової любові вам на довгі роки!

Веселощів, здоров'я, терпіння і сил!

Щоб врятував наше життя до кінця оновив!

І не було місця печалі і болю,

А лише благодаті кольорове роздолля!

Успіхів у справах і удачі в дорозі,

І кожному те, чого шукає знайти!

Кращі поздоровлення з Медовим Спасом в прозі

Медовый спас
Медовый спас

З Першим Медовим Спасом! Нехай Ваше життя буде так само повна радості, як повні стільники у вуликах. Так само плідна, як робота бджоли. Так само солодка, як мед. І нехай завжди поруч буде той пасічник, який знає, як з усім ці управлятися.

***

Славний свято - Спас Медовий! У цей день все солодко. Так нехай же всі Ваші дні будуть такими ж: яскравими, легкими і солодкими! Бажаю всім, хто неодружений - одружитися, а тим, хто у сварці - помиритися. Будьте щасливі!

З православним святом, зі Спасом Медовим! Цей день для всіх християн є частиною великої традиції, що включає в себе освітлення води і першого врожайного меду після поста. Не будемо забувати про них, тому зробимо все, як робили наші предки.