Наближається перший спас, який православні християни святкуватимуть 14 серпня. Медовий спас або Маковей - це один з трьох важливих днів, які відзначені в календарі червоним, але не є вихідними. Поговоримо сьогодні, що можна і чого не можна робити на самому початку Успенського посту.

Історія та традиції

Медовий спас відзначають 14 серпня. Це свято пов'язане з трьома святинями, шанованими християнами. В Україні назву Маковей пов'язано з шануванням мучеників-братів Маккавеїв, які прийняли смерть в ім'я віри.

Спас так добре вписався в побут українців, що з релігійного свята, він перетворився в день, коли починається підготовка до осені.

З Маковія птахи відлітають на південь і пасічники починають викачування меду. Готуються до холодів і на сільськогосподарських угіддях - початок збору врожаю триватиме до морозів, треба встигнути не тільки зібрати, але і підготувати овочі до тривалого зберігання.

Вважається правильним на Медовий спас освятити криницю або свердловину. В минулому люди просили священиків освятити водою худобу і житла. Свято вважається сприятливим для хрещення і в народі цей день називають малим Водохреща.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Православні 14 серпня освячують у церкві яблука, груші, мед, воду, хліб, мак і трави. Це повинно принести здоров'я і довголіття.

Деякі вважають, що назва "спас" - є похідним від слова "спаситель" - Бог. І багато хто говорить про те, що це свято символізує здоров'я і довголіття, які залежать від людини - порятунок потопаючих справа рук самих потопельників. А значить, в дні Успенського поста, віруючі готуються до суворої зими і повинні зібрати трави і мед для здоров'я - ліки від застуди.

Медовий спас

Успенський піст

Раніше, підготовка до Медового спасу була серйозніша, адже, в водоймах купалися на Маковея для прощання з сезоном, пізніше ночі вже холодні і купатися не можна. Це було пов'язано з очищенням душі і тіла від гріхів, як важливий елемент підготовки до суворого посту.

У період Успенського поста можна їсти м'ясо, рибу та птицю. Основним раціоном віруючих стають фрукти і злаки. Важливо пам'ятати, що не тільки з правильного харчування складається пост - молитви і добрі думки повинні супроводжувати постить.

Варто зазначити, що для жінок Медовий спас особливо важливий. У цей день жінки повинні молитися про прощення гріхів і Господь приймає покаяння, але з однією умовою - жінка повинна сама примиритися і пробачити себе, щоб стати вільною від думок про скоєний гріх.

Заборони

Основні заборони на Медовий спас пов'язані з Успенським постом. Треба дотримуватися пісного харчування і не бажано робити поблажки в харчовому і духовному планах.

Звичайно ж, в дні посту не можна сваритися і бажати зла. Кажуть, все що забажаєш в цей день іншим, повернеться тобі. Так що будьте обережні з проявом злості та агресії, будьте мудріші і вибачте опонента.

Важливо пам'ятати, що за традицією, купатися після 14 серпня заборонено. Можна застудитися і навіть потонути. Це швидше за все пов'язано зі зниженням температури ночами і дощів, які приходять в серпні.

На Маковея можна шуміти, голосно розмовляти і включати музику, яка може потривожити сусідів. У сучасному світі ми рідко стикаємося з пасіками, але в старих часів вважалося, що це погано впливає на бджіл, тому, в кожному будинку повинні були шанувати цю традицію, щоб отримати хороший урожай меду.

Заборонено прибирати в будинку - все підготовки треба закінчити напередодні. Ніхто не працює в полі в цей день.

Не можна вживати в їжу молочні продукти. А ось мед і хліб - навпаки, можна і навіть в деякі дні потрібно.

Медовий спас

Обереги для дому

Маковійчики - це букети з квітів, трав і головок маку. Їх освячують у храмах і приносять в будинок, як обереги. Значення має кожен елемент Маковея:

  • мак - це нагадування про смерть - вічне сні (мак входить до складу деяких засобів для сну і наркотичних речовин)
  • соняшник - означає віру, символізує силу віри людини
  • полин - символ примирення і доброти
  • м'ята - означає здоров'я і надає силу

Такий милий букет деякі господині зберігають весь рік в вигляді сухостою. Ароматний набір прекрасно тримається і може мати силу, яка охороняє господиню від пристріту.

Що готують на Медовий спас

На Маковія готують коржики - це тісто, просочене маком і водою з медом. Солодке частування обожнюють діти і з задоволенням їдять дорослі. Крім того, на свято господині можуть подавати свіжі салати з овочів, ароматний компот, печені яблука і фаршировані овочі. Варто зауважити, що все це не повинно містити м'яса і молочних продуктів.

Медовий спас

Компот для сім'ї:

10 л води

7 великих яблук

4 столові ложки меду

м'ята

1 паличка кориці

Приготування:

Почистити всередині яблука, порізати дольками разом зі шкіркою, залити водою і поставити на вогонь. Довести до кипіння, додати м'яту і корицю. Ще 10 хвилин потримати на невеликому вогні і зняти з плити. Через 10 хвилин додати мед і добре розмішати. Дати компоту настоятися і охолонути.

Також можна почитати, як приготувати макові коржики, які добре підходять для полудня з компотом. У цей день добре їсти горіхи, фрукти, ягоди та молоді овочі з городу.

Прикмети і приказки

За сотні років люди визначили прикмети, які працюють навіть зараз. Це пов'язано з природними явищами і їх ототожненням з тваринним світом і людьми.

Медовий спас

  • На перший Спас святи колодязі, купай в річці коней, готуй шумна і паші під озимину - святити худобу і воду в цей день - особливо добре і правильно.
  • На перший Спас і жебрак медку спробує - в церквах давали кожному трохи меду для здоров'я.
  • На Медовий Спас замолювати всі «бабські гріхи» - мова йде про відпущення гріхів для жінок, і хорошому часу подумати про жіноче здоров'я.
  • З Медового Спаса починають сіяти озимі.
  • У першого Спаса всього в запасі - і дощ, і сонце, і вітер - мінлива погода - це нормально для серпня.
  • Журавель на врятував в відліт летить - початок перельоту птахів на південь.
  • На Маковий Спас мак збирай - початок збору макового врожаю.
  • Якщо колодязь викопати на перший Спас - йому нашкодити ніхто не зможе - добре почати раніше, але закінчити і святити колодязь треба саме на Медовий спас.
  • На перший Спас коней (вся худоба) купають - це традиційна підготовка до холодних місяців, яка в православній культурі вважається освітленням водою худоби.
  • На перший Спас защипують горох - можна збирати урожай.
  • Після першого Спаса в річку не заходять - заборона на купання, холодна вода і мінлива погода.
  • Дощ на Маковея - мало пожеж буває - прикмета, яка вважається правдивою, в період спеки добре, коли мінливий дощ приходить на допомогу в серпні.
  • Відцвітають троянди, падають хороші роси - через перепад температури вночі та вдень, випадає більше рясна роса.
  • З першого Спаса і роса хороша - будь-яка вода на Медовий спас хороша.
  • На перший Спас олень копито обмочив - вода холодна.