У середу 14 серпня 2019 року православні святкуватимуть перший Спас. Відзначають три спаса і ми вже готуємося до Медового. Він же Маковей. Він же Маковий. Він же Мокрий спас. У цей день можна спробувати перший в році свіжий мед. Але перед цим, православні посвячують молодий мед в церкві. Які традиції варто згадати в зв'язку зі святом і як слід вітати близьких - в нашій статті присвяченій Медовому спасу.

Свято трьох святинь

Маковий спас вшановує пам'ять трьох основних православних святинь: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя і Ікона Володимирської Божої Матері. Це урочистий хресний хід, який в давнину був традицією пов'язаної з частими хворобами в цей період літа. Люди виходили на вулиці і схиляли коліна до Чесного Древа Христа. Це повинно було допомогти з лікуванням і вселити в людей віру в наступ благодатної осені.

Медовий спас

У цей день, за традицією проводиться молебень і хресний хід. Православні шанують святині зі їх чудотворні властивості і історію, що йде в глибини минулого.

На Медовий спас не тільки збирають серпневий мед, а й освячують криниці, проводять обряди хрещення і освячують воду.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою
Показати ще

Медовий спас

Православні християни обов'язково освячують мед перед тим, як спробувати - це буде запас на весь рік, який допоможе в лікуванні хвороб і врятує під час зимових морозів.

В українців свято більше пов'язане з сімома святими Маккавеями. 14 серпня вважається Днем пам'яті братів-мучеників. Вони стали жертвами релігійних чвар Єрусалиму, не піддавшись еллінізації.

Також цей день особливо важливий початком Успенського посту. Він триватиме до 27 серпня до Дня Успіння Богородиці. Строгий піст забороняє вживали м'ясо, яйця і молочні продукти. Рибу можна буде тільки в Свято Преображення Господнього - на Яблучний Спас.

Народне чи православне свято

Складно вже сказати, Медовий спас - це виключно православний або вже народне свято. Слов'яни привнесли в культуру безліч прикмет, пов'язаних з цим днем. Завдяки поєднанню православних звичаїв і народної інтерпретації свята, Маковей зустрічають з маковими пирогами і булочками. Цей день є початком святкувань присвячених закінченню літа. Люди в цей день радіють врожаю, діляться рецептами консервації і дякують сезон за принесений урожай.

Медовий спас

Багато точно не знають історію свята і по-традиції готують макові страви, доводячи, що цей день не тільки має благодатний вплив на прихожан, але і об'єднує традиціями і тих, хто рідко ходить до церкви.

Чого не можна робити на Маковея

Перше і найважливіше правило, що підходить для всіх релігійних свят - не сваритися. Складно це назвати винятковою особливістю Маковея, але в цей день просто не хочеться конфліктувати - випічка, солодощі, квіти, привітання - це не сприяє сварок.

Медовий спас

За православним традиціям, в Медовий спас брали "вихідний" і не займалися роботами в городах і на полях. Це можна пояснити ще тим, що серпень - ледачий місяць для сільськогосподарських робіт. В останній місяць літа вже немає великого напливу роботи, всі чекають збору врожаю - можна дозволити і відпочити день.

Наші предки готувалися заздалегідь до свята і займалися домашніми справами заздалегідь. Тому що ще одна заборона дня - прибирання в будинку.

Прикмети і традиції Медового спасу

Основна традиція, пов'язана зі святом - це освячення продуктів, які символізують свято: мед, воду, мак, вироби з маку і букет з трав - м'яти, чебрецю і календули. Варто відзначити, що набір досить цікавий, але його можна пояснити. Адже, Спас - означає Спасителя. А саме свято показує силу людини змінити, врятувати, вилікувати себе. Ці продукти цілком підходять, як набір від застуди або перевтоми.

Медовий спас

Зауважте, в цей раз ніхто не несе м'ясо і вино - починається піст і не варто дивувати прихожан освяченням заборонених продуктів.

У народі кажуть, що на Медовий спас починається осінь. Тому погода може бути найсуворіша: дощ, вітер, холод і урагани. Але при цьому, люди говорять про те, що для віруючих завжди буде можливість потрапити до церкви - півгодини яскравого сонця обов'язково порадують.

Медовий спас

Також, за традицією, в цей день освячують криниці. І зараз можна побачити, як в селах домовляються зробити обряд освячення саме на Спас. Якщо раптом ви вирішили охрестити дитину на свято - це буде великий і світлий день - дитина буде здоровою і міцною.

Ще одна своєрідна традиція, яка повинна ставитися до рутини і щоденним турботам - це допомога слабким. Кажуть, саме на Спас треба звернути увагу на вдів, пенсіонерів, самотніх і потребують допомоги.

Медовий спас

Деякі досі кладуть освячену макову голівку під подушку дітям. Це повинно охороняти від пристріту, дарувати здоров'я і хороший сон. Варто відзначити, що з маку робили молоко, яким поїли в давнину дітей, щоб ті спали. Але ми то вже знаємо, що це був наркотик, який притупляв нервову систему. Та й взагалі дуже небезпечний для малюків. Так що від деяких традицій варто відмовитися.

Приємна прикмета - це відпущення гріхів. У старі часи вірили, що в цей день жінкам прощаються всі незамоленние гріхи. Але є особливість: жінка повинна сама себе пробачити, тоді буде прощена і Богом.

Ще один доказ того, що православні традиції ходять за руку з народними: на Медовий спас не можна шуміти і з розмахом святкувати. Пояснення просте - від криків і музики бджоли стануть нервовими і можуть покусати пасічника. Так що в середу варто зайнятися чимось розслаблюючим і тихим.

Класичний маковий корж

Медовий спас

Найпростішим і традиційною стравою на Маковея є корж. І він робиться на швидку руку господинями у всій Україні:

Підготуйте 800 г борошна, 300 грам сироватки або кислого молока, дрібку солі, 1 столову ложку цукру, соду, 2 л холодної кип'яченої води, 300 гр маку і цукру за смаком для заправки.

Робимо тісто з борошна, кислого молока, солі, соди і ложки цукру. Вимішуємо, розгортаємо і кладемо на деко. Ідеально - розкреслити ножем на тесті клітинку. Тоді буде зручніше ламати корж і страва вийде гарним. Далі ставимо в духовку і чекаємо золотистої скоринки.

Заправку робимо з решти продуктів - води, маку і цукру. Мак заливається окропом, настоюється, перетірается.В процесі треба додаючи холодну воду. За підсумком, у вас вийти біла вода з чорної кашкою. Додавайте в неї цукор і добре перемішайте. До речі, замість цукру можна додавати мед - буде навіть смачніше.

Коли корж охолоне, його треба поламати і скласти в глибоку ємність. Залити макової водою і трохи дати "розійтися".

Це просте і навіть примітивне блюдо подавалося ще нашими прабабусями на Маковея. До нього дітям можна дати молока, а дорослим - чаю. І цей десерт буде ідеально підходити для тихого сімейного вечора.

Будьте уважні - алкоголь на Спас не п'ють. Це строго заборонено в зв'язку з початком посту.