Досліджуючи сейсмічні хвилі, які проходять через всю Землю, вчені прийшли до висновку, що глибоко в надрах планети на внутрішнє ядро падає залізний "сніг" з дна зовнішнього ядра. Крихітні кристали заліза збираються на поверхні внутрішнього ядра, товщина якого досягає в окремих місцях 320 кілометрів.

Водночас дослідники зауважили певні невідповідності між зібраними нещодавно сейсмічними даними і нинішніми моделями земного ядра. Вчені звернули увагу, що хвилі рухаються набагато повільніше, ніж вважалося, через основу зовнішнього ядра, і швидше через верхню частину внутрішнього в південній півкулі.

Земля, фото: hi-news
Земля, фото: hi-news

В результаті автори дослідження зробили припущення, що приблизно 15% нижньої частини зовнішнього ядра зроблено з кристалів із заліза, які падають і складаються на верхівці твердого внутрішнього ядра. В Університеті Теннессі заявили, що "складно уявити, але виходить є кристали в зовнішньому ядрі, які падають, як сніг, на внутрішнє ядро, долаючи дистанцію у кілька сотень кілометрів".

Завдяки відкриттю існуванням такого шару залізних кристалів можна пояснити відмінності в сейсмічних даних: шар залізного "снігу" товстіший в східній півкулі, і тому там сейсмічні хвилі рухаються швидше.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

Земля, фото: скріншот: YouTube
Земля, фото: скріншот: YouTube

Нагадаємо, раніше пожежі в Австралії перетворилися на екологічне лихо: як борються з нещадним вогнем небайдужі

Як повідомляв портал "Знай.ua", під Запоріжжям "чорні археологи" зрівняли скіфський курган з землею: мародерів історії шукає вся Україна

Також "Знай.ua" писав, підводна містика: корабель-невидимка явився світу століття потому, фото красеня