Індійське кіно - це невід'ємна частина світової кіноіндустрії. Це барвисті історії з мелодійними піснями і танцями. Фільми, зроблені в Індії неможливо переплутати з іншими.

Індійський кінематограф: історія

Короткометражні фільми документального характеру з'явилися ще в 1899 році, і тоді вони були без звуку, а супроводжувалися тільки титрами англійською та хінді. Перше ж кіно зі звуком вийшло в 1931 році і називалося «Світло світу» режисера Ардешір Ірані. Карина стала дуже популярною і моментально окупилася. За той рік в Індії вийшло в цілому 28 звукових фільмів. В цей час і сформувалися основні риси і стиль індійського кіно.

А через шість років (в 1937 році) вийшов перший кольоровий індійський фільм «Дочка селянина» того ж режисера Ірані Ардешір. Однак розквіт кольорового кіно припав на кінець 1950-х років. «Золотим століттям» індійського кіно вважаються 60-і роки.

Найкраще кіно «Бродяга» 1951 року випуску стало рекордсменом за касовими зборами і підкорило серця не тільки індійських глядачів, а й за кордоном. Дуже популярним був визнаний в СРСР і через три роки був номінований на Пальмову гілку Каннського фестивалю кіно. Також за версією журналу «Time» був включений в список 10 скарбів індійського кіно.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Кадр з фільму "Бродяга". Фото з сайту YouTube, скріншот
Кадр з фільму "Бродяга". Фото з сайту YouTube, скріншот

Сюжет цього фільму-драми оповідає про бідного хлопця, який вчинив замах на свого багатого батька, який відмовився від сина в дитинстві. Той постає перед судом, а його подруга дитинства Рита, яка виявляється адвокатом, виступає на захист обвинуваченого в суді. Варто зазначити, що ця пара акторів, що зіграли головні ролі (Наргіс і Раджа Капур) знялися ще в 16 фільмах разом і стали таким собі символом ідеальної індійської пари.

«Мати Індія» 1957 року Мехбуб Хана стала першим фільмом. Номінованим на Оскар в категорії найкраща картина іноземною мовою. У цей час вийшли ще багато хороших фільмів, що мали успіх і посприяли зростанню популярності багатьох акторів.

З 1970 по 1990 рік у фільмах, виробництва Індії завоював популярність жанр масала, який найкраще характеризує індійське кіно. Це бойовик і комедія, драма, гострі соціальні проблеми і трагедія. У 1972 році в світ вийшов фільм «Куртизанка» Камала Амрохі, зйомки якого тривали цілих 15 років. Також знаковим для індійського кіно став фільм «Стіна» 1975 року, де йдеться про «сердитих хлопців», які борються за справедливість самотужки.

Кадр з фільму "Стіна", Фото з сайту YouTube, скріншот
Кадр з фільму "Стіна", Фото з сайту YouTube, скріншот

Приблизно в цей час Індія обганяє Голлівуд за кількістю вироблених картин і отримує своє відоме у всьому світі назву «Боллівуд» (суміш слів Голлівуд і міста Мумбаї, колишній Бомбей). З цього моменту наші бабусі і мами намагалися не пропускати улюблені серії індійських серіалів і фільмів та красенів-індусів з їх прекрасними подругами в барвистих сарі.

Багато фільмів та серіалів створювалося для бідних верств населення, які могли б насолоджуватися яскравими фарбами, піснями, танцями і емоціями на екранах своїх телевізорів і хоч трохи відволікатися від насущних проблем і бідності, показати краще життя і можливості. Однак в 2000-і боллівудським фільми стали затребуваними не тільки в Індії.

«Лагаан: Одного разу в Індії» режисера Ашутош Говарікер в жанрі спорт і драма, що вийшла в 2001 році стала третьою індійською картиною на премію Оскар. Також Американська кіноакадемія почесно залишила у себе копію сценарію фільму «Індія, вперед!». А картина 2009 року Раджкумара Хірані «Три ідіота» зібрала небувалі збори по касам в 3 мільярди рупій, причому в Китаї було зібрано близько 20% загальної суми. Тут картина придбала небувалу популярність. Це самий класний комедійний фільм індійського походження, згідно з оцінками користувачів.

Кадр з фільму "Три ідіота", Фото з сайту YouTube, скрін
Кадр з фільму "Три ідіота", Фото з сайту YouTube, скрін

Картина «Мене звуть Кхан» Карана Джохара, що побачила світ після подій 11 вересня одержала вдома більше 20 нагород. Фільм зачіпає основні питання соціуму, національності, положення мусульман в США після страшної трагедії.

Структура індійських фільмів

Найбільш примітним в такому кіно є сюжет, дещо наївний, але часто глибокий по суті. Високохудожні фільми ретельно опрацьовуються і створюються майстрами. Тут важлива кожна складова, але сюжет, як правило шаблонний. Наголос робиться на музику, пісні і танці.

Індійські пісні і танці, Скріншот з сайту YouTube
Індійські пісні і танці, Скріншот з сайту YouTube

Близько 4-5% окупності становить саме музика. В одному середньостатистичному фільмі приблизно 5-6 пісень. Часто пісні до фільмів в Індії виходять раніше самих картин, таким чином вони підігрівають інтерес публіки. Також в індійському фільмі обов'язково повинен бути простий бідний хлопець, який буде протистояти несправедливості і злу, і звичайно гарна дівчина - для любовної лінії. Часто красунями бувають знамениті учасниці шоу Міс Світу, відомі моделі і співачки.

Найкращі старі індійські фільми

«Захисник бідних» - 1974 року, художній фільм в жанрі бойовик і трилер. Оцінки на сайтах - 8,5 з 10 балів. У сюжеті розповідається про відомого злодія Моні, який відбирає у багатих і віддає бідним. Такий собі Робін Гуд. Він знайомиться з злодійкою Соні, у них народжується любов, яка стає перешкодою на шляху інших персонажів картини.

Кадр з фільму "Захисник бідних". Скріншот з сайту YouTube
Кадр з фільму "Захисник бідних". Скріншот з сайту YouTube

«Нероба» 1996 року в жанрі мелодрами. Цікавий фільм про те, як син шкільного вчителя стає на захист жителів свого села, що знаходяться під сильним пресом бандита Бадшахі. До речі, переглянути цей фільм рекомендують 100% користувачів, згідно з відгуками на сайтах. Це класика індійського кіно.

Індійська картина «Гнів і правосуддя» в жанрі бойовики з актором Мітхуну Чакраборті 1994 року випуску. Це старий фільм з одним із кращих акторів Боллівуду. Його ім'я на афішах обіцяло великі касові збори і приріст прихильниць. Хороший фільм про кохання, помсти і справедливості. Головний герой засуджений не за їхніми вчинками, тікає з в'язниці і тепер головне в його житті - помста.

«Танцюрист диско» - це найкращий популярний фільм, який може охарактеризувати і нагадати вам Індію. Напевно, кожен хоча б раз чув назву цього кіно. На екранах він з'явився в 1982 році в головній ролі все з тим же Мітхуну Чакраборті.

У сюжеті розповідається про танцюриста-зірку Джиммі. Який зустрічається з Ритою. В результаті виявляється, що вона дочка його давнього заклятого ворога. У картині цікаві лінії сюжету, сім'я, хороші костюми і незабутні танці. Фільм був дуже популярний у багатьох країнах, а саундтреки і відсилання до нього використовують до сих пір. Для тих, хто хоче відразу зрозуміти, що таке індійське кіно - підкажіть «Танцюриста диско».

Популярні сучасні індійські фільми

Історичні кіно для Індії також не рідкість. «Імператор Ашока» (2016) поєднує в собі драму, біографію та історію. Цей сучасний приголомшливий історичний фільм оповідає про імператора, який завоював великі території і раптово відмовився від боїв.

Кадр з фільму "Імператора Ашока", Скрін з YouTube
Кадр з фільму "Імператора Ашока", Скрін з YouTube

Він став нести в світ велике вчення Будди, просвіта та справедливість. Його віра стала для нього всім, і він вніс у світову релігію буддизму величезний внесок. Цю картину варто подивитися.

Останні новинки боллівудського кіно представлені в 2019 році. Це фільм «Дев'ять», розміщується в категорії жахів, фентезі, фантастика. Новинка кіно розповідає про червону комету, що летить до Землі. Група вчених відправляється в експедицію в гори, де знаходить таємничу жінку, в якої живе зло. Цей новий фільм отримав чотири зірочки з п'яти в рейтингу, таке кіно пропускати не варто.

Кадр з фільму жахів "Дев'ять", скріншот з YouTube
Кадр з фільму жахів "Дев'ять", скріншот з YouTube

Також з кіно останніх років «Брат Баджранг» 2015 - це неймовірна драма з елементами комедії про маленьку Мунні, яка якимось чином опинилася в Індії і познайомилася з молодим чоловіком, який став їй майже як брат, і пообіцяв доставити додому в Пакистан. Чудові оцінки глядачів (93% задоволених користувачів і 8 зірок з 10), смішний сюжет, класні моменти, боротьба і приколи. Відзначимо, що боротьбу в фільмах Індії часто підносять занадто награно, через що в інтернеті з'явилося багато жартів з цього приводу, смішні кліпи і меми.

Фільм «Нуль» (2018) - мелодрама, комедія про те, як бабій закохується в дівчину. Класика любовного жанру кіно. Дуже приємна комедія, справжні почуття, романтика. Кіно має хороші оцінки і багато позитивних відгуків.

Сучасне кіно 2019 року «Джерсі» про колишнього крикетиста, які змушений повернутися в спорт. На сайтах ця картина отримала 7,5 зірочок з 10. Популярне кіно про спорт, взаємини в сім'ї та інше. Тут вже європейський стиль зйомки, немає барвистих сарі і великої кількості прикрас, золота, якщо порівнювати з картинами 1980-х років. Проте фільм вийшов досить гідний.

Хороші нові мелодрами 2005: «Сумна історія кохання» і «Наввипередки з часом». У них можна знайти цікаві взаємини людей різних верств суспільства, любовні лінії, дружби, спорідненність душ та інше.