Які фільми про космос не дадуть відірватися від екрану?

Людина стала цікавитися космосом задовго до того, як вперше змогла його відвідати. Незважаючи на те що Юрій Гагарін побував у цій космічної невагомості лише у 1961 році, перші старі американські фільми про космос з'явилися ще на початку 20 століття. Те, що загадки всесвіту вченими ще далеко не до кінця розгадані, дозволяє режисерам знімати цікаві та захоплюючі фільми про невідомість. Часом ніякі бойовики або трилери не захоплюють так, як космічна подорож.

Який фільм про космос був популярний у минулому столітті?

«Космічна Одіссея 2001 року» від легендарного Стенлі Кубрика вийшла ще у 1968 році. Фільм, пов'язаний з розповіддю Артура Кларка «Вартовий», став дійсно новим витком у створенні фільмів про далекий космос. Сюжет розповідає про те, як люди зустрічалися з незрозумілими чорними монолітами, які якимось чином вплинули на еволюцію. У 2018 року до дня народження "Одіссеї", фільм був оцифрований та випущений у прокат в кінотеатри.

Кожна дитина, народжена в 80-90-х роках минулого століття, пам'ятає мультик «Таємниця третьої планети» про дівчинку з майбутнього, яка з татом та його товаришем подорожувала по космосу в пошуках рідкісних тварин для зоопарку. Мультик був створений у 1981 році режисером Романом Качановим за сюжетом твору Кіра Буличова. В основі мультика лежить таємниця зниклого капітана, якого й намагалася знайти Аліса Селезньова.

У 1972 році у Радянському Союзі Андрієм Тарковським був знятий хороший фільм «Соляріс», в основу якого ліг однойменний роман Станіслава Лема. Герої картини вирушають підкорювати космос, де далеко від Землі обговорюють етичні проблеми людства та можливість познайомитися з позаземними цивілізаціями. Як виявилося пізніше, автор роману залишився не дуже задоволений екранізацією, але тим не менше «Солярис» визнали кращим фантастичним фільмом того часу і навіть присудили картині Гран-прі на Каннському фестивалі.

У 1974 році, коли ще не було таких цифрових можливостей, Джон Карпентер зняв драматичну комедію «Темна зірка». Цікаве кіно розповідає про компанію вельми дивних космонавтів, яких уряд спорядив для польоту у космос, з метою знищити населення прилеглих неблагополучних планет, для подальшої колонізації. Незважаючи на те що створення фантастичного фільму обійшлося всього в 60 тис. $, він приємно здивує всіх глядачів.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

фільми про космос
фільми про космос, скріншот з відео

«Зоряні війни» - однозначно найкращий фантастичний фільм про битви галактик. Перша частина саги вийшла ще у 1977 році, але ось коли закінчиться серія, сказати складно. Міжгалактичні пригоди Скайуокера, неймовірні прибульці, любовні відносини, порятунки таі війни, все це можна знайти у фільмі. В цілому в кіноіндустрії «Зоряні війни» класифікують як космічну оперу. Короткий опис фентезі про війни можна подивитися у відео:

«Чужий» - безсумнівно кращий фантастичний фільм жахів про інопланетян, які живуть на космічній станції. Прекрасна Сігурні Уівер у ролі відважної Ріплі, дуже реалістичні багатозубі і багатолапі кровожерливі монстри, а також несподівані епізоди однозначно затягнуть тих, хто любить космічну фантастику. Кращі 4 серії фільму вийшли до 1997 року, а після цього в світ стали виходити сіквели та пріквели, пов'язані з «Чужим», які також цікаво подивитися, але все ж успіх перших серій вони повторити не змогли.

фільми про космос
фільми про космос, скріншот з відео

У 1997 році вийшов науково-популярний фантастичний фільм про космос «Контакт». В основу фільму ліг сюжет про постійні сигнали з космосу, які людство намагається розшифрувати та осмислити. У кінці фільму режисер реалістично показав високі інопланетні технології невідомі людству. Через те що при створенні картини використовувалися тільки доведені фізичні теорії, «Контакт» сприймається, як найкраща наукова фантастика всіх часів.

Найгучнішою прем'єрою у 1998 році відзначився художній фільм «Армагеддон» з Беном Аффлеком, Лів Тайлер та Брюсом Віллісом. Це класний навколо науковий фільм-катастрофа з елементами комедії, в основі якого лежать відносини людей та боротьба за збереження Землі. У фільмі піднімаються проблеми батьків-одинаків, відносин між батьками та дітьми. Тут і любов, і самопожертва, і навіть божевільний росіянин астронавт у вушанці, який охороняє космічну станцію. Крутий фільм довгий час очолював рейтинг кращих.

«Зіткнення з безоднею» - сюжет дуже нагадує попередній фільм. В основі фільму-катастрофи лежить астероїд, який хоче повністю знищити життя на Землі, а завдання людства, досягти та знешкодити його. Але якщо «Армагеддон» - художнє кіно, то «Зіткнення з безоднею» - більш серйозна картина, у якій на боротьбу з проблемою відправляють досвідчених астронавтів. Астрофізики оцінили фільм високо, тому як режисери намагалися використовували багато наукових фактів.

фільми про космос
фільми про космос, скріншот з відео

Найкращі та класні фантастичні фільми нового століття про космос

«Мандрівники» - не фільм, а цікавий аніме-фантастичний серіал, пов'язаний з космічними прибиральниками, які очищають всесвіт від неймовірної кількості забутих на орбіті супутників та різних уламків. Цікавим фактом є те, що над створенням картини залучались реальні вчені з Японського аерокосмічного агентства, тому наукові факти всередині мультика є абсолютно достовірними.

Тут відкрито обговорюються не дитячі проблеми атрофування м'язів в невагомості та наслідки від променевої хвороби, чого не зустріти в інших фільмах цього жанру. «Мандрівники» - безперечно кращий серіал про космос для дітей та дорослих, де головні герої не тільки рятують всесвіт, але й заповнюють звіти, з'ясовують відносини з начальством і навіть відбиваються від настирливих мережевих маркетологів.

фільми про космос
фільми про космос, скріншот з відео

Картини про космос, це не тільки навколо наукова кінофантастика, але й комедійні сценарії, які намагаються відвернути від серйозності питання. Саме таким фільмом про космічні подорожі у 2005 році став «Автостопом по Галактиці», в якому автори намагаються дати заповітну відповідь на питання, яке хвилює людство вже не один рік.

Фільм «Пекло» - видовищна та драматична космічна історія, яка вийшла на екрани у 2007 році. Головні герої фільму збирають подорож до згаслого Сонця, щоб повернути його колишню міць і подарувати людині надію на порятунок. В цілому картина хороша, яскрава та цікава.

«Пандорум» з'явився у 2009 році і по праву вважається одним з кращих фантастичних фільмів жахів нового тисячоліття. У фільмі показана гнітюча картина майбутнього Землі, де планета неабияк страждає від перенаселення. Щоб хоч якось зменшити навантаження, починаються пошуки прилеглої планети, де зможуть жити люди. Для цього 60 тис. чоловік садять на корабель і відправляють на пошуки, але чомусь не всі учасники в курсі, куди їх відправили, і тут-то і починаються жахи та паніка.

Популярні новинки останнього 10-річчя, які варто подивитися

Науково-фантастична драма «Гравітація» була хітом 2013 року. Головна героїня фільму Райан Стоун - єдиний вижив член екіпажу команди космічного корабля. Зв'язки з Землею немає, в який бік летіти неясно, але тим не менш сюжет наповнюється неймовірними візуальними подіями та несподіваними розв'язками, які майже 2 години утримують глядача біля екрану. Світові критики визнали фільм одним з найбільш вдалих у цьому жанрі.

Найкраще космічне кіно 2014 року - «Інтерстеллар». Тут знову ж таки Землі нарікають жахливе майбутнє з перенаселенням, голодом, бурями та відсутньої водою через посуху. Щоб зберегти життя, людству потрібна нова планета під заселення, що й намагаються зробити браві співробітники NASA, які виявляють перспективну зоряну систему.

фільми про космос
фільми про космос, скріншот з відео

В основу фільму Крістофера Нолана лягли новітні космічні дослідження, а головним консультантом картини виступив популярний американський астрофізик Кіп Торн. Фільм особливо сподобається тим, кого захоплює наукова сторона космічного питання, фантастичного вимислу тут не так багато, все в основному перевірені факти.

Рідлі Скотт любить знімати фільми у стилі космічної фантастики і новим доказом цього став фільм «Марсіанин» 2015 року. Науково-технічна основа фільму була взята з книги Енді Вейєри, а зробити сюжет правдоподібним допомогли працівники NASA, які дали режисерові у користування дані деяких досліджень. У картині не обговорюються проблеми битви з марсіанами, але тут можна дізнатися, як поповнити запаси кисню, літати на розвалених космічних кораблях або навіть, як виростити картоплю в купі власних екскрементів.

«Прибуття» - 2-годинний науково-фантастичний космічний фільм про вторгнення на Землю невпізнаних літаючих об'єктів. Американський уряд всіма силами намагається налагодити контакт з марсіанами. Творці фільму навіть придумали особливу позаземної мову, на яку не схожий жоден з існуючих. Про успіх фільму свідчить участь в 8 номінаціях Оскара.

«Людина на Місяці» - новий біографічний драматичний фільм кінця 2018 року, про польоти першого американського астронавта Ніла Армстронга. Історія заснована на реальних подіях, і розповідає не стільки про космічних загадках, скільки про те, чим довелося пожертвувати Нілу заради досягнення мети. У картині також показана гонка космічних озброєнь між штатами та СРСР.

фільми про космос
фільми про космос, скріншот з відео

За всі роки кіноіндустрія зняла багато фантастичних картин про космос та космічні кораблі, які можна перераховувати ні одну годину. Список продовжують фільми «Зоряний десант», «Аполло-13», «Геошторм», «Салют-7» та інші популярні епізоди про пригоди в космосі.

Художні фільми про польоти в космос завжди привертали увагу. Не вся фантастика про дальній космос намагається підняти наукову сторону питання, але кожні нові вигадки про космонавтів у фільмах змушують замислитися про вічні таємниці Всесвіту.