8 квітня іудеї починають святкування одного з найдавніших і найважливіших свят - Песах, або, як його ще називають, Єврейська Пасха. Про історію свята, його традиції, заборони і прикмети - читайте в нашому матеріалі.

Песах: якого числа святкується

Святкування Песаха починається на чотирнадцятий день весняного місяця Ніссан. У єврейській традиції це вважається початком року, тоді як в григоріанському календарі Ніссан відповідає квітню місяцю.

У 2020 році єврейський Великдень відзначають ранньою весною, з 15 по 22 числа єврейського місяця Ніссан - тобто починається свято 8 квітня, а закінчується 16 квітня 2020 року.

Еврейская Пасха Песах фото: pixabay

Суть і історія свята

Незважаючи на схожість назв релігійних свят - православного Великодня і Песаха - у них немає нічого спільного. Згідно з легендою, саме під час святкування Песаха Христос зібрав своїх учнів на так звану Таємну Вечерю.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Назва цього давнього свята перекладається як "перехід". І це не спроста, так як його історія виникнення пов'язана з дуже давньою легендою.

Після багатьох десятиліть рабства, протягом яких ізраїльтяни піддавалися непосильній праці і нестерпним жахам з боку єгипетських фараонів, Бог побачив лихо народу і послав Мойсея з повідомленням: "А тепер іди ж, і Я пошлю тебе до фараона [царя Єгипетського], і виведи з Єгипту народ Мій, синів Ізраїлевих".

Еврейская Пасха Песах фото: pixabay

Єврейська Пасха: традиції

У стародавні часи дотримання Пасхи включало в себе жертвоприношення пасхального ягня, яке смажили і їли в "Седеру" - першу ніч свята. Так було до тих пір, поки Храм в Єрусалимі не було зруйноване в 1 столітті.

Готуватися до свята починають ще задовго до його настання - після Пурима євреї проводять ретельне прибирання у себе вдома.

У перший день Песаха, який називається "Седер" заборонені всі види робіт. У синагозі проводиться урочисте богослужіння.

Цікаво, що перший і останній дні Песаха вважається для євреїв неробочими днями. А ось інші дні тижня називаються "святковими буднями".

Святкова вечеря - "Седер" - найбільш урочистий обряд з усіх існуючих в іудаїзмі. Його проводять в перший і другий дні Песаха. На нього запрошують родичів і тих, хто на час свята залишився один.

В цей день кожен іудей повинен зробити кілька важливих ритуалів:

  • з'їсти мацу (прісний хліб, приготовлений з борошна і води)
  • вжити гіркі трави – в пам'ять про гірке рабство ізраїльтян.
  • випити чотири чашки вина або виноградного соку - королівський напій, щоб відсвяткувати здобуту свободу.
  • прочитати Агаду - літургію, яка детально описує історію Виходу з Єгипту.

А ще під час їжі зелень умочують в солону воду, що символізує сльози, пролиті євреями в єгипетському рабстві, і море, яке вони перетнули під час виходу.

Ще п'ять днів євреї проводять в режимі м'яких обмежень, коли працювати частково дозволено. Останній день великоднього тижня також є святковим і вихідним.

Вважається, що на дозвільному столі обов'язково повинні стояти такі страви, як баранина, що символізує жертвопреношенія древніх євреїв, гірка зелень, що символізує гіркоту рабства, солона вода, що символізує сльози єврейського народу, суміш з тертих яблук, горіхів та фініків – символ глини, з якої євреї виготовляли цеглу.

Еврейская Пасха Песах фото: pixabay

Заборони свята Песах

Існують в єврейській традиції і важливі заборони, які категорично не можна порушувати, щоб не розгнівати Небеса.

Головна заборона стосується продуктів харчування, приготованих за допомогою закваски або шляхом бродіння. Хамец означає заквашене зерно – будь-яку їжу або напій, які містять навіть сліди пшениці, ячменю, жита, вівса. Це стосується, наприклад, хліба, тістечок, печива, пластівців, макаронів і більшості алкогольних напоїв. Крім того заборонено зберігати в будинку таку їжу, тому напередодні свята в будинках проводять ретельне прибирання, а від цих продуктів позбавляються. При цьому хамец може бути проданий не єврею (і викуплений після свята).

Кухонне начиння повинне бути ретельно підготовлене ​​до Великодня, це ж стосується і плити, духовки і мікрохвильової печі, робочих поверхонь і багато чого іншого. Багато людей сьогодні навіть використовують окремі великодні інструменти або одноразовий посуд. А все тому, що єврей не може з'їсти жодної крихти мучного страви.

Таке жорстке обмеження встановлено знову-таки на згадку про Вихід іудейського народу з Єгипту. Прагнучи якомога швидше покинути країну, де вони були рабами, євреї навіть не змогли дочекатися, коли тісто для хліба остаточно дозріє. Тому весь час в пустелі їм довелося харчуватися прісної мацою.

У перший і останній день Песаха заборонена також будь-яка робота.

Заборонено лаятися, лихословити, думати про погане. Вважається, що вся негативна енергія в цей період повертається потрійною силою.

Єврейські купки: що це таке

За два тижні до православного Великодня обов'язково настає похолодання. Таке явище в народі називають Єврейські купки. Одне з пояснень – дата Песаха залежить від фаз місяця (по ним розраховують єврейський календар) і збігається з повним місяцем. Повний місяць означає зміну атмосферного тиску, що приносить похолодання, дощ і вітер.