На Тернопільщині оштрафували блогерку на 125 тисяч гривень за порушення майнових авторських прав.

Про це повідомляє портал «Судовий репортер».

Так, стало відомо, що зборівський районний суд Тернопільської області стягнув на користь ТОВ «ОМГ ЕДЖЕНСІ» 125 тис. грн компенсації за порушення майнових авторських прав і зобов’язав порушника передати компанії сторінку в Instagram.

Компанія повідомила, що є власником персонажів проєкту «ХаХаски», а також всіх робот, створених із використанням таких персонажів, на підставі договору про передання майнових прав від 2 вересня 2019 року, укладеного з громадянкою Білорусі.

Проєкт «ХаХаски» – це саркастичні інтернет-комікси про життя та пригоди собаки по кличці Карл та його друзів, створений громадянкою Білорусі у 2018 році. Комікс розповсюджувався через спеціально створені сторінки Вконтакте, Instagram, Facebook виключно під псевдонімом автора.

суддівський молоток, скріншот
суддівський молоток, скріншот


Так, на початку листопада 2019 року представники компанії виявили, що невідомі створили сторінку в Instagram, на якій публікуються авторські роботи проєкту, майнові права на які належать компанії. При цьому ні компанія, ні автор проєкту не надавали жодній особі прав на використання цих робіт.

Загалом на сторінці розміщено 180 публікацій проєкту, права на які належать позивачу. При цьому користуючись популярністю проєкту, особа отримувала дохід від продажу рекламних публікацій на сторінці.

Згодом вдалося встановити особу, яка публікувала чужу інтелектуальну власність. Після цього до суду передали всі вагомі докази. Факт розміщення робіт проєкту та рекламної публікації зафіксовано за допомогою інтернет сервісу «Internet Archive: Wayback Machine» і досліджено в судовому засіданні.

Суд переконався, що компанія-власник не надавала жінці дозволу на використання персонажів проєкту, а тому здійснюючи рекламу з використанням персонажів і без дозволу автора, жінка порушила авторські права позивача. Тому суд оштрафував жінку на 125 тисяч гривень за порушення майнових авторських прав.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що під Києвом 10-річна дівчинка загадково загинула на річці.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", скандальна Штепа підозрюється у вбивстві офіцера СБУ

Також, "Знай.ua" писав, що поліцейські можуть сісти у в'язницю за жорстоке поводження зі старим.