Є відомості про те, що запах вашого газу може служити ознакою того, що з вашою травною системою щось серйозно не так.

Відповідний пост розмістили на порталі «Daily Star»

Всі гази за своєю природою погано пахнуть, але ступінь смороду може варіюватися в залежності від того, що ми з'їли. Такі продукти, як брокколі, цвітна капуста і печена квасоля, відомі тим, що виділяють шкідливі гази.

Але іноді викликають блювотні запахи, що виходять з нашого заднього проходу, можуть бути ознакою того, що з нашою травною системою щось не так.

1. Целіакія

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Люди з глютеновою хворобою не переносять глютен, білок, що міститься в пшениці, ячмені та житі, який людський організм не може перетравлювати. Коли у вас є цей стан, ваше тіло сприймає глютен як отруту, викликаючи імунну відповідь.

В результаті слизова оболонка кишечника руйнується, що ускладнює всмоктування поживних речовин. Це може привести до надмірного газоутворення і здуття живота, а також до діареї.

2. Непереносимість лактози

Непереносимість лактози означає, що ваш організм насилу перетравлює молочні продукти, такі як молоко, йогурт і сир. Таким чином, лактозний цукор в цих продуктах в кінцевому підсумку проходить через ваш кишечник в товсту кишку, не перетравлюючись.

Гази: скріншот з DailyStar
Гази: скріншот з DailyStar

Замість того, щоб розщеплюватися в шлунку, лактоза розщеплюється бактеріями в кишечнику, що створює неприємний запах і може викликати діарею.

3. Лямбліоз

Лямбліоз є результатом зараження травної системи паразитами лямбліями, які часто виникають в результаті контакту з фекаліями людини або тварин у воді, і вимагає лікування з використанням антибіотиків.

4. Гастропарез

Гастропарез виникає, коли м'язи навколо кишечника стають слабкими або паралізованими, в результаті чого їжа залишається в травному тракті занадто довго.

Їжа, яка не евакуюється з вашого тіла своєчасно, може стати надмірно ферментованою і викликати інфекцію, що призведе до неприємного запаху ваших газів.

5. Дисбактеріоз

Зміни в тому, як пахнуть ваші гази, можуть вказувати на те, що у вас є стан, зване дисбактеріозом, коли вашому тілу не вистачає необхідної кількості і різноманітності бактерій для перетравлення їжі.

Коли ці бактерії стають дисфункціональними або дисбалансованими, у вашому організмі може спостерігатися підвищений рівень метану і водню, що може привести до метеоризму і здуття живота.