Вчені були схвильовані, хоча і трохи здивовані, виявивши процвітаючу екосистему, що лежить глибоко під поверхнею льоду, з крихітними ракоподібними, які плавали всюди.

Дану публікацію розмістили на порталі «DailyStar»

Дивовижний таємний світ ракоподібних був відкритий вченими, що живуть глибоко під Антарктидою.

Прихована підводна екосистема була виявлена випадково-в декількох милях від шельфового льодовика Росса. Дослідники з Університету Нової Зеландії пробурили 500 метрів під поверхнею льоду, коли вони вирушили досліджувати одну з багатьох річок, що протікають під великим континентом.

Поки вони дивилися на свої камери, вода ожила безліччю крихітних цяток, що метаються туди-сюди.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Прихована підводна екосистема була виявлена випадково
Прихована підводна екосистема була виявлена випадково

Спочатку вчені з Університету Те Херенга Уейк у Веллінгтоні подумали, що їх обладнання несправне, але потім зрозуміли, що спостерігають зграю членистоногих — креветкоподобних істот. Вчені були дуже раді такому повороту подій.

"Деякий час ми думали, що з камерою щось не так, але коли фокусування покращилася, ми помітили рій членистоногих розміром близько 5 мм", - розповів професор Крейг Стівенс, фізик-океанограф з Національного Інституту водних і атмосферних досліджень.

Це був перший раз, коли вдалося дослідити це конкретне середовище через те, наскільки важко отримати доступ до цього району.

"Спостерігати за річкою і досліджувати її було все одно, що першим увійти в прихований світ", — додав професор Стівенс.

Це був перший раз, коли це конкретне середовище вдалося дослідити
Це був перший раз, коли це конкретне середовище вдалося дослідити

Цікаво, звідки береться їх їжа і чому їх присутність була такою непостійною протягом 10 днів, які ми спостерігали.

"Ми стрибали вгору і вниз, тому що всі ці тварини, що плавають навколо нашого обладнання, означають, що там явно є важлива екосистема", - продовжив учений.

Вчені вважають, що під Антарктидою може бути велика мережа озер і річок, і дослідження продовжують намагатися дізнатися більше про цей прихований світ.

Нагадаємо, що було спіймано найбільшу в світі акулу.