Вже зовсім скоро вся Україна почне відзначати настання Нового року. А знаючи звичку наших земляків смачно попоїсти, господиням доведеться провести чимало часу біля плити: попереду ще багато вихідних. Тому пропонуємо вам найбільш популярні варіанти смачних гарячих страв до святкового столу:
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяМ'ясо по французьки
Інгредієнти на 6 порцій:
1 кг м'яса сіль, перець 2 цибулини 200 г сиру 1 стакан молока (250 мл) 3 ст.л. майонезу
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 180 С градусів. Наріжте м'ямо на шматки товщиною в палець (краще поперек волокон), злегка відбийте їх та викладіть у форму для запікання одним шаром. Додайте сіль та перець за смаком. Натріть на великій тертці сир і посипте зверху. Змішайте молоко із трьома ложками майонезу, зверху полийте цією масою м'ясо, поставте його в розігріту духовку на 1 годину.
Свинина з чорносливом
Інгредієнти на 6 порцій: 1 кг свинини (краще з жирком - лопатка або шийка) 15 ягід чорносливу 2 зубчики часнику 3 ст.л. гірчиці 0.5 ч.л. солі 2 ст.л. майонезу
Спосіб приготування:
Наріжте свинину скибками впоперек, але не до кінця, щоб вийшло схоже на книжку (товщина: близько 1.5 см.). Залийте окропом чорнослив, видаліть з нього кісточки, додайте приправи, по типу "Прованських трав". Змішайте гірчицю, майонез і 0.5 ч.л. солі в окремій мисці або гуртку. Додайте 1 ст.л. цієї суміші в чорнослив. Поміж розрізів рівномірно викладіть суміш, намажте нею свинину з усіх боків. Щільно загорніть у фольгу і маринуйте в холодильнику мінімум 4 години максимум 2 дні. Запікати треба в розігрітій духовці (200 С) в фользі 30 хвилин. Потім відкрийте фольгу, переверніть м'ясо і запікайте ще близько години (тобто десь півтори години в цілому). Через 30 хвилин ще раз переверніть. В кінці, хвилин за 15-20 відкрийте фольгу, щоб підрум'янилося.
Запечена риба під сметанно-майонезним соусом
Інгредієнти на 4 порції: 500 г філе тріски 2 ст.л. вершкового масла 3 ст.л. майонезу 3 ст.л. сметани 2 ст.л. лимонного соку 1 ст.л. гірчиці сіль, перець за смаком
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 180С. У мисці змішайте розм'якшене вершкове масло, майонез, сметану, гірчицю і лимонний сік. Філе тріски посоліть, поперчіть і покладіть в злегка змащену форму. Полийте рибу соусом. Випікайте в розігрітій духовці 20-25 хвилин або поки риба не стане з легкістю розділятися виделкою.
Жюльєн з курячою грудкою і грибами
Інгредієнти на 6 порцій: 1 цибулина 1 ст.л. рослинного масла 2 склянки нарізаних крупно грибів 1 куряча грудка 2 ст.л. борошна 300 г сметани сіль, перець за смаком 100 г тертого сиру
Спосіб приготування:
Обсмажте в маслі дрібно нарізану цибулю 3-4 хвилини. Покладіть нарізані гриби і готуйте на середньому вогні, щоб випарувалася зайва рідина. Додайте дрібно нарізану курячу грудку, готуйте близько 10 хвилин, помішуючи, поки грудка не побіліє.
В іншій сухій сковороді обсмажте помішуючи 2 ст.л. борошна, поки не відчуєте аромат і борошно не підрум'яниться. Додайте 300 г сметани, доведіть до кипіння на маленькому вогні, помішуючи віночком. Посоліть і поперчіть, вилийте соус в гриби з куркою, перемішайте. Розкладіть по маленьких вогнетривким формах або кокотницах, потім треба посипати зверху тертим сиром. Запікати краще в розігрітій до 180С духовці 20-25 хвилин.
Баклажани запечені з часником і сиром
Інгредієнти на 4 порції: 1 баклажан 150 г сиру 1 пучок кінзи 3 зубчики часнику сіль і перець
Спосіб приготування:
Баклажан треба нарізати кружечками, розкласти на деку і поставити в розігріту до 220 градусів духовку (можна поставити під гриль).Запікайте близько 5 хвилин, потім переверніть іншою стороною і печіть стільки ж. Наріжте дрібно кінзу і часник. Сир натріть, розділивши на 2 частини. Викладіть шаром половину баклажанів, посипте зеленню і половиною сиру. Потім викладіть другу частину баклажанів, знову посипте сиром. Запікати слід в духовці при 180 градусах близько 15 хвилин, поки сир зверху не розтане.
Дивіться: новорічне меню
Як повідомляв портал "Знай.ua", космонавти відсвяткують Новий рік 15 разів поспіль.