Люди рідко замислюються про те, як пахне їх тіло, однак хвороби не дають забути про це. Саме по запаху можна визначити, на що хвора людина.

НовиниЮ пише про сім найпоширеніших запахів, що говорять про певну хворобу.

Запах ацетону і спалювання жирів. В результаті сильного дефіциту вуглеводів в раціоні організм виробляє кетони, а точніше ацетон, який власне і дає запах гниючих яблук або рідини для зняття лаку. З одного боку, це приємно для бажаючих схуднути. З іншого - не дуже добре пахне у всіх сенсах цього слова.

Якщо ж людина вирішила повністю перевести свій організм на паливо з жирів, то кетонів накопичується занадто багато, організм не справляється з їх виведенням, і сеча і тіло людини набувають характерний запах. Аналогічна ситуація спостерігається при голодуванні, коли організм в силу відсутності їжі змушений розщеплювати власні запаси жирів.

Якщо у вас діабет, то стережіться надлишку кетонів. Адже глюкоза не може потрапити до органів і тканин і накопичується в крові. Мозок, не отримавши глюкозу, вимагає їжі, і організм починає розщеплювати жири, виробляючи, як і в попередньому випадку, велику кількість кетонів, які виводяться через шкіру.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Запах аміаку і зайвий азот. Цей запах присутній при різних відхиленнях стану організму від норми. Аміак летюча речовина, за допомогою якого ми позбавляємося від зайвого азоту. Він може виділятися з сечею, з повітрям, що видихається або з потом.

Аміачний запах властивий людям з нирковою недостатністю, а також говорить про високий ризик печінкової недостатності. Цистит є причиною характерного аміачного запаху сечі.

Але, коли шкіра пахне аміаком, це означає, що нирки і печінка не в змозі переробити весь зайвий азот, тому він виводиться з потом через шкіру. Для цього організму необхідно затратити багато води. І перше, про що говорить запах аміаку, що виходить від тіла - можливий дефіцит рідини в організмі.

Аміачний запах також змушує припустити, що в організмі людини спостерігається надлишок білка. З даною проблемою можуть зіткнутися люди, які віддають перевагу низьковуглеводній дієті. В цьому випадку слід розуміти, що організму для отримання енергії вигідніше використовувати вуглеводи, ніж білки. Щоб зупинити розпад білків, досить ввести у раціон необхідну кількість вуглеводів. Особливо це важливо робити на тлі посилених тренувань.

До речі, активне виведення аміаку через шкіру можна спровокувати шляхом вживання деяких спортивних добавок, а також вітамінів і ліків. Надмірна пристрасть до спаржі теж може стати причиною характерного запаху.

Запах риби: надлишок триметиламіну або гарднерельоз. Якщо людина пахне рибою, та ще й гниючою, то вона, швидше за все, страждає триметиламінурією - рідкісна генетична хвороба, яка розвивається на тлі мутації гена FMO3, що відповідає за вироблення ферменту флавін-монооксигенази-3. Він задіяний у переробці побічного продукту травлення - триметиламіну. Якщо такого ферменту немає, речовина накопичується в організмі, з'єднується з іншими виділеннями тіла (сеча, піт, повітря, що видихається) і стає причиною характерного рибного запаху.

В процесі травлення дають тріметіламін такі речовини: холін, карнітин, лецитин. Відповідно, людям із синдромом триметиламінурія не рекомендується їсти продукти, що їх містять. Наприклад, карнітин в достатку є в червоному м'ясі, рибі і молочній сироватці. Лецитин є в яєчному жовтку, а також в насінні, горіхах і родзинках. Холін також присутній у великих кількостях в яєчному жовтку, печінці і пророщених злакових.

А ось запах тухлої риби у вагінальних виділеннях - характерний симптом бактеріального вульвовагініту (гарднереллеза). Його збудники - бактерії гарднерели, які в нормі є умовно-патогенними мікроорганізмами. Але при порушенні кислотно-лужного балансу вагінального середовища або при ослабленні імунітету вони починають занадто активно розмножуватися і попутно виробляють летючі аміни - путресцин і кадаверин.

Запах вареної капусти: надлишок тирозину. Люди пахнуть так, тому що страждають генетичним захворюванням тирозинемією. Суть цієї недуги в мутаціях організму, який не може виробляти ферменти, що розщеплюють амінокислоту тирозин. В результаті в організмі відбувається накопичення таких амінокислот, як тирозин, метіонін і фенілаланін. Це призводить до важких патологій нирок і печінки, порушень роботи центральної нервової системи і змін в кістковій тканині. А підвищений вміст метіоніну і тирозину в крові є причиною характерного запаху вареної капусти, що виходить від людей.

Запах квашеного тіста: коростяний кліщ. Кислуватий запах квашеного тіста супроводжує норвезьку коросту - важку форму захворювання, що викликається звичайним коростяних кліщів. Хвороба розвивається, зазвичай, на тлі розладів імунної системи та інших захворювань: СНІД, лепра, вікова деменція, туберкульоз, лімфома шкіри, лейкемія і ін.

Медовий запах: синьогнійна паличка. Коли в організмі людини буяє синьогнійна паличка, її тіло починає виділяти характерний солодкуватий запах, який порівнюють із запахом меду.

Незважаючи на свій приємний аромат, синьогнійна паличка одна з найнебезпечніших інфекцій, що відносяться до внутрішньолікарняних (або госпітальних). Деякі штами цієї бактерії володіють стійкістю до найбільш поширених антибіотиків. Синьогнійна паличка може викликати різні захворювання дихальних шляхів, менінгіти, отити, запалення лицьових пазух, ставати причиною важких абсцесів і приводити до розвитку гнійних процесів в ранах і т.п. Для лікаря медовий запах від пацієнта поганий симптом, що вимагає прийняття негайних заходів.

Запах сиру: надлишок ізовалеріла-СоА. Так пахнуть люди, які страждають ще одним спадковим порушенням метаболізму. Цього разу мова йде про природжений дефіцит ферменту ізовалеріл-СоА-дегідрогенази. На тлі його відсутності в організмі накопичується ізовалеріл-СоА, який в результаті гідролізу перетворюється в ізовалерат і виділяється з потом і сечею. Саме ізовалерат і дає характерний запах сиру.

Переважна більшість запахів тіла, що відрізняються від норми, говорить про порушення метаболізму - тимчасові або постійні. Тому будь-який незвичний запах від тіла - привід звернутися до лікаря. Можливо, це сигнал організму про те, що з ним щось серйозно не так.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що однією з найпоширеніших стоматологічних проблем є зубний камінь.