Українці вже з нетерпінням очікують світлого свята Великодня. Але чим ближче він, тим більше думок з'являється про те, як правильно обрати до святкового столу м'ясо, ковбасу, паски та інші страви.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяОксана Сидоренко, експерт з якості безпеки харчових продуктів, в ефірі ObozTV дала поради, які продукти підходять для пасхального кошика.
1. М'ясо
"Обирайте м'ясо самі... Нехай воно буде не заморожене, а охолоджене. Для цього перевірте м'ясо натисканням пальця – якщо воно пружне, якщо вм'ятина за секунду повернеться назад – значить, свіже. Якщо при цьому не виділяється волога, значить воно не переморажувалось. Якщо купите переморожене – воно буде сухе і несмачне", - каже Оксана.
2. Сало
"Щодо сала – якщо воно тонке, може бути жорстким, оскільки тварина інтенсивного способу вирощування не встигає його наростити. Головне – щоб сало не було жовтим або сірим, щоб без кров'яних плям.Також звертайте увагу, щоб сало, як і м'ясо, мало характерний запах. Якщо м'ясо десь вимочували, якщо воно полежало в марганцівці, воно не буде мати ніякого запаху", - підкреслила експерт.
3. Ковбаса
Сидоренко порадила обирати домашню ковбасу за кольором і при цьому читати маркування.
"Готова ковбаса як правило містить консервант. Якщо вона злегка рожева, то додано нітрит натрію, який подовжує термін зберігання. В маркуванні не повинно бути глутамату. Якщо там є глутамат, значить в цю ковбасу додали неякісне або несвіже м'ясо і підсилювач смаку", - сказала вона.
4. Яйця
Також Сидоренко зазначила, що яйця не повинні зберігатися довше семи днів.
"Яйця – природне джерело вітамінів, мінералів і природного білка. Має значення їхній розмір і свіжість... Дієтичні яйця краще всього підходять для святкового столу, вони не повинні зберігатися більше семи днів", - поділилася експерт.
5. Паска
Головний індикатор паски, за словами Сидоренка, це ціна.
"Чим дешевше паска, тим менше складових і тим простіші барвники. Я б не рекомендувала кольорову посипку, а порадила б шоколад або цукати, фрукти, горіхи, хоч це і буде дорожче. Паска не містить шкідливих компонентів крім посипання", - повідомила експерт.
6. Хрін
Жінка порадила уважно перевіряти склад хрону.
"Щодо хрону – дивимося на склад. Хрін сам по собі є антисептиком і консервантом, у нього вже нічого не треба додавати. Якщо в нього додають якісь барвники – не бачу в цьому ніякого сенсу. Там може бути вода, сіль, оцет, буряковий сік. Якщо є інші добавки – глутамат або консерванти – це вже абсолютно зайве", - додала вона.
7. Алкоголь
Особливу увагу господиням необхідно звертати на алкоголь – "всі інші продукти не мають значення, якщо ви візьмете порошкове вино з барвниками".
Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", старовинний рецепт паски, яка нікого не залишить байдужим.