Під час будь-якого посту, а тим більше під час Великого посту дуже легко втратити м'язову масу. Потрібно серйозно підійти до складання пісного меню: щоб і здоров'ю не нашкодити, і було смачно.

Цьогоріч постити віряни повині з 19 лютого по 7 квітнє. І на цей час їм доведеться відмовитись від наступних продуктів: м'яса, яєць, молочки, тобто того, що містить найбільше білків.

Навіть олію дозволено використовувати з обмеженням, тільки по вихідних, а морепродукти - 31 березня та 1 квітня.

Але, окрім названих продуктів є й інші, що містять потрібний для організму білок.

Близько 10-ти простих пісних страв, які може приготувати кожен пропонує ресурс Лайфхакер.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

1. Хумус

Страва, якою можна замінити молочні продукти. Містить багато кальцію.

Склад:

  • 300 г сухого нуту;
  • 50 г насіння кунжуту;
  • 3 зубчики часнику;
  • 5 столових ложок лимонного соку;
  • 3 столові ложки оливкової олії.

Приготування:

1. Замочіть нут на декілька годин, щоб він розм'як.

2. Варіть нут, не виливаючи відвар впродовж 2 годин.

3. Обсмажте та подрібніть в кавомолці кунжут, з'єднайте з часником і оливковою олією.

4. Додайте нут і 300 мл. відвару, продовжуючи змішувати.

5. Декілька капель лимонного соку та солі додойте в готову страву.

2.Вівсянка з бананом і гарбузовим насінням

Вівсяна каша, що повишає секрецію тестостерону, багата на білок, вітамін В6 та цинк. Рекордну кількість білка в цій страві містить гарбузове насіння - від 19 до 24г.

Склад:

  • 100 г сухої вівсянки;
  • 1 банан;
  • 30 г гарбузового насіння;
  • суха вишня (опціонально).

Приготування:

Вівсянку потрібно зварити на воді й додати банан, попередньо розм'ятий вилкою. В страву поступово вмішати гарбузове насіння та суху вишню.

3.Суп з сочевиці з овочами​

Чечевиця, що належить до бобових, містить містить близько 7,8 г білку на 100 г продукту.

Склад:

  • 1 морква;
  • 2 стебла селери;
  • 1 цибулина;
  • 1 стакан червоної сочевиці;
  • лавровий лист.

Приготування:

1. Щонайменше на 8 годин замочіть сочевицю.

2.Цибулю, селеру та моркву наріжте, та посоливши обсмажуйте 5 хв.

3. Чечевицю, залявши водою і добавивши овочі, варіть 30 хв.

4. Паштет з фасолі

Паштет, із багатої на мікроелементи фасолі, найкраще використовувати для бутербродів.

Склад:

  • 1 стакан сухої білої квасолі;
  • 2-3 середні цибулини;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль, чорний перець.

Приготування:

1. Фасолю замочити на 10 годин.

2. Зварити фасолю до стану м'якості, залишити 100 г. відвару.

3. Наріжте та підсмажте цибулю.

4. Змішайте в блендері всі інгредієнти, охолодіть та намащуйте на хліб.

5. Фасоля тушена з овочами

Хоча страва готується довго, але вона надзвичайно поживна.

Склад:

  • 500 г квасолі;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • 50 г томатної пасти;
  • петрушка і кріп;
  • сіль, чорний перець, цукор;
  • лавровий лист.

Приготування:

1. Фасолю замочіть на 8-10 годин в холодній воді.

2. Варіть її впродовж 2-2,5 годин.

3. Цибулю поріжте на півкільця та підсмажте.

4. Моркву натріть на тертці й додайте на пательню до цибулі.

5. Долийте води до овочів та тушіть 10-15 хв.

6. Додайте на пательню до овочів фасолю та тушіть ще 30 хв.

7. До готовності додайте томатну пасту, цукор, мелений чорний перець, лавровий лист і зелень.

6. Котлети з нутом і морквою

Хороша альтернатива мясним котлетам. готується швидко і просто!

Склад:

  • 100 г нуту;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • сіль, чорний перець.

Приготування:

1. Замочіть нут на ніч.

2. Пропустіть його через м'ясорубку.

3. Додайте подрібнену цибулю, часник і моркву, посоліть.

4. Сформуєте котлети і обсмажте.

7. Індійські млинці

Страва, в кожному інгредієнті якої міститься білок.

Склад:

  • 50 г гороху;
  • 150 г рису басматі;
  • сіль, чорний перець, куркума.

Приготування:

1. Замочіть рис і горох ( в різних посудинах) кип'ятком на 8-9 годин.

2. Потрібніть їх у блендері, добавляючи спеції. Отриману масу залишіть на 24 години в теплому місці.

3. На добре розігрітій пательні обжарте млинці.

8. Горохові сосиски

Ця ковбаса за поживність не уступається м'ясним виробам.

Склад:

  • 2 склянки горохових пластівців;
  • 1 буряк;
  • ½ чайної ложки меленого мускатного горіха;
  • ½ чайної ложки паприки;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 1 чайна ложка чорного меленого перцю;
  • 3 зубчики часнику.

Приготування:

1. Впродовж 7 хв варіть горохові пластівці в кіп'ятку.

2. Додайте масло і кіп'ятіть ще хвилину.

3. Помістіть масу в блендер, додаючи часник, спації та буряковий сік.

4. Загорніть масу в плівку для харчових продуктів та залиште до застигання в холодильнику.

9. Тофу з овочами

З тофу готують величезну кількість страв, а запропонована нижче займе лише 20 хв вашого часу.

Склад:

  • 4 печериці;
  • 1 цибулина;
  • 1 помідор;
  • 2 невеликих суцвіття цвітної капусти;
  • 400 г тофу;
  • 30 г зеленого горошку;
  • оливкова олія;
  • куркума, мелений чорний перець;
  • соєвий соус;
  • кінза.

Приготування:

1. Шампіньйон, цибулю, помідор та цвітну капусту подрібнити на кубики.

2. Осмажте цибулю та додайте інші овочі.

3. Тофу подрібнивши руками, посипте куркумою.

4. Додайте його до овочів і смажте, доки вся вода не зникне з пательні.

5. Додайте столову ложку соєвого соусу та перець.

6. за дві хвилини до закінчення приготування додайте зелений горошок.

7. Посипте кінзою.

10. Десерт з арахісової пасти і тофу

З тофу можна приготувати просто прекрасний та поживний десерт.

Склад:

  • 250 г тофу;
  • 3 банана;
  • 50 г арахісової пасти;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 1½ столової ложки цукру;
  • ваніль за смаком;
  • горіхи для начинки.

Приготування:

1. Покрийте дно сковорідки тонким шаром цукру, коли він розплавлюватиметься - викладіть на нього і обсмажте порізаний банан.

2. Горіхи подрібніть.

3. В блендері змішайте два банани, тофу, арахісову пасту, сіль, цукор і ваніль.

4. Викладіть масу в посудину двома слоями, посипте горіхами та викладіть карамелізований банан.

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua" опубліковано календар харчування на Великий піст 2018.