Під час будь-якого посту, а тим більше під час Великого посту дуже легко втратити м'язову масу. Потрібно серйозно підійти до складання пісного меню: щоб і здоров'ю не нашкодити, і було смачно.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЦьогоріч постити віряни повині з 19 лютого по 7 квітнє. І на цей час їм доведеться відмовитись від наступних продуктів: м'яса, яєць, молочки, тобто того, що містить найбільше білків.
Навіть олію дозволено використовувати з обмеженням, тільки по вихідних, а морепродукти - 31 березня та 1 квітня.
Але, окрім названих продуктів є й інші, що містять потрібний для організму білок.
Близько 10-ти простих пісних страв, які може приготувати кожен пропонує ресурс Лайфхакер.
1. Хумус
Страва, якою можна замінити молочні продукти. Містить багато кальцію.
Склад:
- 300 г сухого нуту;
- 50 г насіння кунжуту;
- 3 зубчики часнику;
- 5 столових ложок лимонного соку;
- 3 столові ложки оливкової олії.
Приготування:
1. Замочіть нут на декілька годин, щоб він розм'як.
2. Варіть нут, не виливаючи відвар впродовж 2 годин.
3. Обсмажте та подрібніть в кавомолці кунжут, з'єднайте з часником і оливковою олією.
4. Додайте нут і 300 мл. відвару, продовжуючи змішувати.
5. Декілька капель лимонного соку та солі додойте в готову страву.
2.Вівсянка з бананом і гарбузовим насінням
Вівсяна каша, що повишає секрецію тестостерону, багата на білок, вітамін В6 та цинк. Рекордну кількість білка в цій страві містить гарбузове насіння - від 19 до 24г.
Склад:
- 100 г сухої вівсянки;
- 1 банан;
- 30 г гарбузового насіння;
- суха вишня (опціонально).
Приготування:
Вівсянку потрібно зварити на воді й додати банан, попередньо розм'ятий вилкою. В страву поступово вмішати гарбузове насіння та суху вишню.
3.Суп з сочевиці з овочами
Чечевиця, що належить до бобових, містить містить близько 7,8 г білку на 100 г продукту.
Склад:
- 1 морква;
- 2 стебла селери;
- 1 цибулина;
- 1 стакан червоної сочевиці;
- лавровий лист.
Приготування:
1. Щонайменше на 8 годин замочіть сочевицю.
2.Цибулю, селеру та моркву наріжте, та посоливши обсмажуйте 5 хв.
3. Чечевицю, залявши водою і добавивши овочі, варіть 30 хв.
4. Паштет з фасолі
Паштет, із багатої на мікроелементи фасолі, найкраще використовувати для бутербродів.
Склад:
- 1 стакан сухої білої квасолі;
- 2-3 середні цибулини;
- 3 зубчики часнику;
- сіль, чорний перець.
Приготування:
1. Фасолю замочити на 10 годин.
2. Зварити фасолю до стану м'якості, залишити 100 г. відвару.
3. Наріжте та підсмажте цибулю.
4. Змішайте в блендері всі інгредієнти, охолодіть та намащуйте на хліб.
5. Фасоля тушена з овочами
Хоча страва готується довго, але вона надзвичайно поживна.
Склад:
- 500 г квасолі;
- 2 цибулини;
- 2 моркви;
- 50 г томатної пасти;
- петрушка і кріп;
- сіль, чорний перець, цукор;
- лавровий лист.
Приготування:
1. Фасолю замочіть на 8-10 годин в холодній воді.
2. Варіть її впродовж 2-2,5 годин.
3. Цибулю поріжте на півкільця та підсмажте.
4. Моркву натріть на тертці й додайте на пательню до цибулі.
5. Долийте води до овочів та тушіть 10-15 хв.
6. Додайте на пательню до овочів фасолю та тушіть ще 30 хв.
7. До готовності додайте томатну пасту, цукор, мелений чорний перець, лавровий лист і зелень.
6. Котлети з нутом і морквою
Хороша альтернатива мясним котлетам. готується швидко і просто!
Склад:
- 100 г нуту;
- 1 зубчик часнику;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- сіль, чорний перець.
Приготування:
1. Замочіть нут на ніч.
2. Пропустіть його через м'ясорубку.
3. Додайте подрібнену цибулю, часник і моркву, посоліть.
4. Сформуєте котлети і обсмажте.
7. Індійські млинці
Страва, в кожному інгредієнті якої міститься білок.
Склад:
- 50 г гороху;
- 150 г рису басматі;
- сіль, чорний перець, куркума.
Приготування:
1. Замочіть рис і горох ( в різних посудинах) кип'ятком на 8-9 годин.
2. Потрібніть їх у блендері, добавляючи спеції. Отриману масу залишіть на 24 години в теплому місці.
3. На добре розігрітій пательні обжарте млинці.
8. Горохові сосиски
Ця ковбаса за поживність не уступається м'ясним виробам.
Склад:
- 2 склянки горохових пластівців;
- 1 буряк;
- ½ чайної ложки меленого мускатного горіха;
- ½ чайної ложки паприки;
- 100 мл рослинного масла;
- 1 чайна ложка чорного меленого перцю;
- 3 зубчики часнику.
Приготування:
1. Впродовж 7 хв варіть горохові пластівці в кіп'ятку.
2. Додайте масло і кіп'ятіть ще хвилину.
3. Помістіть масу в блендер, додаючи часник, спації та буряковий сік.
4. Загорніть масу в плівку для харчових продуктів та залиште до застигання в холодильнику.
9. Тофу з овочами
З тофу готують величезну кількість страв, а запропонована нижче займе лише 20 хв вашого часу.
Склад:
- 4 печериці;
- 1 цибулина;
- 1 помідор;
- 2 невеликих суцвіття цвітної капусти;
- 400 г тофу;
- 30 г зеленого горошку;
- оливкова олія;
- куркума, мелений чорний перець;
- соєвий соус;
- кінза.
Приготування:
1. Шампіньйон, цибулю, помідор та цвітну капусту подрібнити на кубики.
2. Осмажте цибулю та додайте інші овочі.
3. Тофу подрібнивши руками, посипте куркумою.
4. Додайте його до овочів і смажте, доки вся вода не зникне з пательні.
5. Додайте столову ложку соєвого соусу та перець.
6. за дві хвилини до закінчення приготування додайте зелений горошок.
7. Посипте кінзою.
10. Десерт з арахісової пасти і тофу
З тофу можна приготувати просто прекрасний та поживний десерт.
Склад:
- 250 г тофу;
- 3 банана;
- 50 г арахісової пасти;
- 1 чайна ложка лимонного соку;
- 1½ столової ложки цукру;
- ваніль за смаком;
- горіхи для начинки.
Приготування:
1. Покрийте дно сковорідки тонким шаром цукру, коли він розплавлюватиметься - викладіть на нього і обсмажте порізаний банан.
2. Горіхи подрібніть.
3. В блендері змішайте два банани, тофу, арахісову пасту, сіль, цукор і ваніль.
4. Викладіть масу в посудину двома слоями, посипте горіхами та викладіть карамелізований банан.
Як раніше повідомляв портал "Знай.ua" опубліковано календар харчування на Великий піст 2018.