Випуск присвячений видатному польському художнику, одному з авторів розписів Володимирського кафедрального собору в Києві.

13 жовтня о 18:00 в галереї «КалитаАртКлуб» (Малопідвальна, 21/8) відбудеться презентація спеціального випуску журналу «Антиквар» №124: «Світ і світло Вільгельма Котарбінського», присвяченого видатному польському художнику, одному з авторів розписів Володимирського кафедрального собору в Києві. До масштабного міжнародного проєкту долучилися дослідники з п’яти країн, де жив та працював художник — Польщі, України, Італії, Білорусі, Росії.

За словами кураторки та запрошеного редактора спецвипуску Олександри Пеліховської (Варшава), унікальні документи, вперше опубліковані в цьому номері «Антиквара», складно було не просто зібрати з цілої Європи, але і знайти: попри величезну популярність та значимість художника, його архів повністю загинув і розпорошився за часи «влади Рад». Команда проекту півтора роки працювала над пошуком та збором матеріалів, попри кордони та складнощі, пов’язані з «пандемічними» обмеженнями.

В рамках презентації «Антиквара», буде представлена унікальна мистецька колаборація: вернісаж авторської графіки видатної сучасної української місткині, Олени Придувалової. Серія образів народилася під час роботи художниці над створенням омажу (твору-присвяти від одного митця іншому), який був зроблений спеціально для колекційної серії журналу «Світ і світло Вільгельма Котарбінського». Інспірацією послугували зображення Серафимів у парусах малих куполів Володимирського кафедрального собору, які прикрасили й обкладинку свіжого номеру «Антиквара».