З цього місяця продукція для вітчизняного оборонного комплексу не оподатковується. Відповідний закон підписав президент Петро Порошенко.

Від ввізного мита звільнили не лише всю виготовлену техніку та необхідні товари, а й агрегати та деталі до них. Якщо ж товари йдуть від держави-агресора чи окупанта, мито потрібно сплатити.

"Цей закон треба було приймати ще рік тому. Адже через ігнорування вимог волонтерів українці, що надавали кошти, переплатили більше 4 мільйонів гривень", - вважає волонтер Сергій Гордієнко, за фахом економіст.

Він вважає формулювання "держава-агресор" неточним.

"Треба було чітко вписати "російська зброя", "російські запчастини" тощо. Не є таємницею, що деякі вітчизняні фірми співпрацюють із російськими. І російські підприємствам вигідно продавати нам зброю. З таким визначенням у законі росіяни просто завозитимуть комплектуючі в Білорусь і продаватимуть нам звідти. Ця ж країна не є агресором. Таким чином росіяни ухилятимуться від сплати мита".

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Матеріал за темою Депутати знімають мита з електромобілів

На думку експерта, комплектуючі до зброї треба позбавити податку на додану вартість.

"Тоді ми зможемо закупити більше техніки та запчастин, бо вони всі стануть дешевшими на 20 відсотків. Проте такі поступки потрібно вводити разом зі збільшенням оподаткування у інших сферах. Наприклад, додаткове ПДВ можна брати із дорогих автівок, телефонів і продажу елітних будинків."

Нагадаємо, минулого тижня депутати зняли ввізне мито із електромобілів.