За роки незалежності Україна взяла участь у реалізації масштабних міжнародних космічних проектів: "Морський старт", "Наземний старт", "Дніпро", "Ціклон¬4", "Вега", "Антарес". Укладено угоди про співпрацю з більш ніж 20 країнами, з космічними агентствами США (НАСА), Франції (КНЕС), Німеччини (DLR), Євросоюзу (ESA), Італії (АСД), Іспанії (INTA). Про це УНН
За 25 останніх років із чотирьох іноземних космодромів здійснено понад 140 пусків ракет-носіїв українського виробництва. На замовлення 20 країн виведено на навколоземні орбіти близько 300 різних космічних апаратів, повідомили в прес-службі Державного космічного агентства України у відповідь на запит.
28 космічних апаратів українського виробництва були запущені в космос. П'ять з них - на замовлення самої України.
Сьогодні організація тісно співпрацює з Європейським космічним агентством.
"У частині створення ракетної техніки Україна успішно співпрацює з ЄС На четвертій сходинці європейської ракети-носія" Вега Вега "з космодрому Куру у Французькій Гвіані", "використовується маршовий двигун українського виробництва У 2015 році відбулося 3 успішних запуски ракети-носія." - повідомили в ДКА.
Також стратегічно важливим для галузі є поглиблення співпраці з американськими партнерами. Останнім часом ведуться активні переговори між профільними підприємствами космічного сектору України з представниками NASA і Держдепартаментом США, повідомили в прес-службі ДКА.
У Космічному агентстві відзначили, підприємства космічної галузі успішно співпрацюють з американською компанією Orbital АТК: Україна створює перший ступінь для американської РН "Антарес". Зараз завершуються роботи з модернізації "РН Антарес", а перший пуск РН в новій конфігурації заплановано вже на вересень.
Обговорюються спільні проекти з Канадою, Кореєю, Казахстаном, Китаєм, Індією та іншими державами. Географія співробітництва стає дедалі більшою.


Підготував: Микола Панакотов