Кількість роботів на нашій планеті стрімко зростає, а їх функції стають все більш складними і різноманітними. Технооптимісти пророкують нам повне злиття з машинами, але до тих пір, поки цього не сталося, взаємовідносини роботів і людей будуть залишатися об'єктом прискіпливої уваги науки. Вчені відкрили дивну закономірність: чим більше робот схожий на людину, тим більшу внутрішню тривогу він викликає в останньої. Як повідомляють російські ЗМІ, у цього явища є своє пояснення.

Роботи і штучний інтелект все більше входять в наше життя. Цей процес не зупинити, вважають вчені. І в зв'язку з цим японські нейробіологи за замовленням компаній, що займаються розробками в сфері штучного інтелекту, досліджували природу феномена "ефект зловісної долини". Це людський страх, що виникає при зустрічі зі штучною істотою. Даний тип фобії потрапив у поле зору психіатрів нещодавно, коли робототехніка почала виходити за межі створення андроїдів.

При виді якогоїсь істоти, яка виглядає, як людина, рухається і говорить, як людина, але такою не є, в підсвідомості включаються захисні механізми. Первинна реакція - страх. Вона дозволяє мозку прийти в стан бойової готовності і почати аналізувати обстановку. Про паніку мова не йде, але описаний синдром негативно відбивається на психіці людини. Аналіз показав: як правило, синдром - наслідок патології субталамічного ядра мозку. Відштовхуючись від знання про активність ядра, можна змінити поведінку андроїдів, тим самим перемігши фобію.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про робота, який розтягує органи

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще