Вчені дослідницького центру еволюції людини виявили на півночі Іспанії два дерев'яних інструменти, які були виготовлені неандертальцями 90 тисяч років тому.

Як повідомляють археологи, ці предмети найстаріші в своєму роді.

Дерев'яні інструменти знайшли на території Піренейського півострова в археологічному комплексі Аранбалца.

Стародавні предмети з дерева вважаються рідкістю, так як вони могли за 90 тисяч років перетворитися в попіл. Вчені припускають, що, знаючи технологію обробки дерева, неандертальці могли легко пристосовуватися до мінливих умов життя.

"Це просто феноменально, виявити настільки древні дерев'яні інструменти. Ну, просто, наприклад, тому, що мова йде про вироби з дерева, яке, як всі знають, не зберігається так довго. Але конкретно в цьому випадку дерево відмінно збереглося, так як було буквально законсервовано в заболочених геологічних відкладеннях ", - розповідають експерти.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Дослідникам вдалося зробити висновки, що знайдені артефакти зроблені в період середнього палеоліту.

Наконечник одного із знайдених об'єктів було сточено, що свідчить про використання даного інструменту. Гострий кінчик артефакту зроблено з каменю.

Стародавні люди використовували такі предмети для викопування їжі, риття ям.

Інструмент виконаний зі стовбура тиса, розділеного навпіл.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", австралійські археологи в музеї Сіднея виявили останки мумії в єгипетському саркофазі, який до цього вважали порожнім. Мумія зберігалася 150 років, нпро виявили її лише в минулому році, коли вчені відкрили саркофаг.