За останні два місяці вартість оренди столичних квартир подорожчала на 7%, порахували на порталі оголошень OLX. За спостереженнями аналітиків сайту, мінімальна вартість оренди однокімнаток в Києві 3,5 тис грн., середня – 5 тис. грн..

"Насправді ціни виросли більше, ніж на 7 відсотків. За 3,5 тисяч гривень вже важко знайти житло у віддаленому районі Києва у "хрущовці". Зазвичай за таку ціну здають квартиру без ремонту, пральної машини і з сумнівними умовами для життя", - говорить "Знай" ріелтор Наталія Бондар із агенції "Благовіст".

За її словами, нормальну для життя однокімнатку в спальних районах міста здають за 5-5,5 тис. грн.. Такі мають меблі кінця 1990-х - 2000-х років, пральну машину, справну сантехніку й доглянутий стан.

"Ціни почали рости із грудня минулого року. Тоді як раз було затишшя із курсом долара. У місті стабілізувалася ситуація. В попередні два роки кожні кілька місяців були то приїзди одних людей із Донеччини, то від'їзди інших. Через це попит на житло був різним кожного місяця. Власники квартир охоче торгувалися. Зараз попит стабілізувався. Тому і ціни почали рости", - пояснює фахівець

Читайте також Кияни перестали орендувати дачі

Популярні новини зараз
Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

До кінця року вартість оренди столичних квартир ще виросте на 5-7%, прогнозують фахівці.

"На відміну від попередніх 5 років, іпотечне кредитування зовсім стало. Програми "Доступного житла" теж не працюють. Частина забудовників призупинила свою роботу. Бо за старою ціною вони продаватимуть нерухомість собі у збиток, а за нової квартири ніхто не купуватиме. В такі періоди завжди ростуть ціни на оренду житла. Адже альтернативи для молоді практично немає", - пояснює "Знай" Віктор Несін, голова Національної ради Ріелторської палати України.

Підняттю цін на оренду столичних квартир сприяє і високий попит на життя у Києві.

"У столицю їдуть всі – жителі сіл, і мешканці окупованих територій. Цей регіон один із небагатьох, де можна знайти роботу. Це й манить людей. Приїжджаючи сюди, вони стимулюють підвищений попит на оренду житла. Власники квартир цим користуються. При чому багато із них не соромляться здавати житло в жахливому стані", - пояснює фахівець.

Нагадаємо, на дешеву однокімнатну в Києві потрібно збирати гроші 13 років, порахували в Ріелторській палаті України.