Як правило, на католицьке і православне Різдво Христове готують 12 пісних страв. Сім'я сідає за стіл, коли на небі з'являється перша зірка. Але що готувати на Святий вечір, якщо традиційні страви приїлися і хочеться, щоб вечеря була пісною, але при цьому й смачною? Ми підкажемо, як правильно накрити святковий стіл і урізноманітнити його смачними рецептами.

Традиції українського народу в Святвечір

Традиційно на Святвечір готують 12 страв за кількістю апостолів, які брали участь у таємній вечері. За старих часів вечеря готувалася з усіх овочів і фруктів, які були в засіках. Вважалося, що на столі повинно бути 12 плодів, які будуть плодоносити весь наступний рік - 12 місяців.

Скільки пісних страв на Святвечір має бути на столі, багатьом відомо. Але чому Різдвяні страви повинні бути пісні, знають не всі. Звідки все це прийшло? Виявляється, ще з найдавніших часів. Стародавні слов'яни приносили безкровну жертву, молилися і нічого не їли до першої зірки.

Народження Ісуса
Народження Ісуса

Різдво Немовляти Спасителя відбулося, коли засяяла Вифлиємська зірка. Ця подія відбулася 6 січня. Ось чому з 28 листопада по 6 січня Україна та її православний народ дотримуються традиції обмежувати себе у вживанні їжі.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Щоправда, дітям дозволяється їсти, але не рясно: суп та картоплю. Дорослі напередодні свята взагалі нічого не їдять до самого вечора. Це найсуворіший день всього посту. Він потрібен для покаяння і очищення душі. Після чого можна приймати свято Різдва.

Традиційна трапеза починалася з української куті. Потім подавалися інші страви. Через дві-три години можна було починати колядки. Щоб Святвечір для православних українців пройшов добре і святково, потрібно з душею приготувати головну страву - кутю.

Різдвяна кутя: чим смачніша, тим багатший рік!

Різдво Христове - сімейне свято, яке встановлене на честь спогадів про Народження Христа. Традиційна страва, з якої повинні починатися різдвяні свята, - кутя. Святки тривають і відзначаються 12 днів.

Різдвяну кутю подають 6 січня, 13 і 18. У переддень Старого Нового року та Водохреща також прийнято, щоб на столі була ця страва. Рецепт приготування простий: потрібно варити пшеницю. Іноді беруть іншу крупу: рис, ячмінь, овес. Однак для різдвяних свят все ж таки краще взяти і зварити кашу саме з пшениці.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

А ось прикрасити її можна як завгодно. Кращі ідеї: волоськими горіхами, маком, медом, родзинками і навіть халвою. Якщо в узвар додати сухофрукти (чорнослив, курагу, цукати), святкова пісна страва вийде дуже смачною і красивою.

Ви можете самі придумати свій новий рецепт, якщо додасте для куті шматочки фруктів, гарбуза, мармеладу і мигдаль. Вийде справжня смакота! Експериментуйте: приготуйте на 6, 13 та 18 січня різну кутю. Спробуйте щось незвичайне і здивуйте свою сім'ю! Щедра пісна кутя в святкові дні повинна порадувати незвичайним смаком.

Якщо ви хочете, щоб ваш святковий стіл на Святий вечір був не зовсім традиційний, візьміть до уваги рецепти оригінальних смачних салатів.

Холодні страви - незвичайні пісні салати

Перш ніж перейти до холодних різдвяних страв, варто нагадати про те, що господиню Святвечора, кутю, повинен супроводжувати господар вечора - узвар. Компот можна приготувати із сухофруктів: сушених яблук, груш і чорносливу. Найкраще готувати узвар перед Різдвом - з самого ранку, щоб він до вечора добряче настоявся.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

Після церковної служби, приготування куті та узвару, можна перейти до салатів. Відмінна легка смачна страва - салат із пекінської капусти, свіжого огірка, консервованої кукурудзи та сухариків, заправлений пісним майонезом.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

Серед незвичайних рецептів різдвяних салатів - страва з вареними креветками і кальмарами з додаванням оливок і помідор черрі. Салат найкраще заправити оливковою олією.

Крім цього, можна зробити салат, який готують італійці. Для його приготування потрібно взяти консервовану квасолю, додати порізаний кубиками болгарський перець і маринований огірок, розрізані навпіл помідори черрі, маслини. Заправити салат соусом, приготованим із м'яти, селери, оливкової олії, лимонного соку, чорного меленого перцю, сіль - за смаком.

Таку страву можна використовувати і як новорічну. Кальмари зі свіжим огірком підійдуть для любителів екстравагантних легких страв. Готується салат швидко: відварені кальмари і огірок порізати соломкою. За бажанням додати подрібнену зелень. Посолити, заправити оливковою олією.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

Але яким ще повинен бути асортимент святкового пісного столу української кухні? Адже не тільки салати повинні бути на святковому столі. Які смачні гарячі страви можна приготувати на Святвечір? Давайте дізнаємося.

Гарячі закуски до різдвяного столу

Яке може бути українське застілля без борщу і вареників? Вечеря повинна включати і прості українські страви. Приготуйте пісний борщ із квасолею - замість свинини або курки використовуйте гриби.

В Україні на вечерю вареники готують із капустою, картоплею або вишнею. Ще одна смачна гаряча страва серед українських - голубці з рисом та грибами. Для цікавого смакового поєднання гриби досить протушкувати з подрібненою морквою, а потім додати до відвареного до напівготовності рису. Загорнути конвертиком. Тушкувати найкраще в соусі з додаванням часнику, томата, лаврового листа, солі та перцю.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

Досить проста і смачна гаряча страва до Різдва - запечена картопля з авокадо. Готується в духовці досить швидко. Можна робити в горщиках для запікання або на деку.

Американська плодова рослина і українська картопля ріжеться довільно: кубиками або часточками. Спеції додаються на свій розсуд. Запікати протягом 20 хвилин. Готову страву посипати подрібненою зеленню.

Кількість основних страв на різдвяному столі - 12. Поки на небі не з`явилася перша зірка, варто підготуватися до святкової трапези і приготувати що-небудь незвичайне. Вечеря повинна бути багатою. У народі ходить повір'я, що якщо святковий стіл на Святий вечір буде щедрим, то і весь рік для сім'ї буде таким.

Як урізноманітнити різдвяну вечерю?

Для різдвяного свята не обов'язково готувати вінегрет та овочеве рагу, що приїлися. Можна приготувати лаваш із овочами. Для цього загорніть у лаваш салат із капусти, свіжого огірка та помідора. У якості альтернативи овочам можна використовувати яблуко - зробити зимовий салат із капусти, яблука та моркви. Заправити пісним майонезом або оливковою олією.

Страва на Різдво
Страва на Різдво

Потім готуємо різдвяні цукерки - мрії дітей збуваються! Ці ласощі робляться із сухофруктів: чорносливу, родзинок та кураги. Їх потрібно взяти у рівній кількості та ошпарити окропом. Потім подрібнити в блендері. Додати подрібнені волоські горіхи. З кашки сформувати цукерки. Всередину покласти фундук. Готові цукерки обваляти в кокосовій стружці або кунжуті.

Яблука, запечені в духовці з медом та горіхами - не тільки смачна пісна страва, але й надзвичайно корисна. Готувати цю страву досить просто: достатньо вирізати серцевину і заповнити її медом із горіхами. Поставити в духовку, спекти. Печені яблука багаті на пектини, що поглинають холестерин. Горіхи - найкращий протеїн і відмінна альтернатива продуктам, що містять білок, які у піст заборонені.

Українці святкують Різдво два дні, після чого святки тривають, і люди носять вечерю. У кінці різдвяної вечері потрібно подякувати Господу Богу за прожитий рік. І попросити доброї долі на наступний рік.

Якщо ви досі не дотримувалися традиції готувати 12 пісних страв на Святвечір, то ще не пізно виправитися. Відродіть забуті традиції в своїй родині! Не забудьте прикрасити різдвяний стіл відповідно: поставте свічки, гілочки ялинки, які символізують євангельське дерево.

Такі декоративні деталі, як новорічні кулі та інші прикраси зроблять свято більш урочистим. Озброївшись фотографіями святкового столу, вам буде набагато простіше його прикрасити. Тут представлені цікаві ідеї. Пісна вечеря обов´язково має бути святковою! Нехай атмосфера у вашому домі буде світлою та радісною!