В Україні серед комах є цікаві жуки-стафіліни, які впливають на мурах своїми речовинами. Їх можна назвати справжніми "наркоділерами" у світі комах.

Мурахи захоплюються приємними речовинами, які виділяють стафіліни, проте це приносить їм не лише задоволення, а й шкоду.

Про це пишуть "Наше місто"

Як зазначають експерти, в мурашниках нашої області часто зустрічаються комахи, що живуть разом із мурахами у симбіозі. Це співіснування корисне для обох сторін. Як зазначає Віктор Бригадиренко, доцент кафедри зоології та екології ДНУ, майже неможливо знайти мурашник без симбіонтів. Та найцікавішими серед таких співмешканців є саме жуки-стафіліни, які дарують своїм сусідам не лише компанію, а й незвичайні відчуття.

Мурахолюб звичайний. Фото з Вікіпедії
Мурахолюб звичайний. Фото з Вікіпедії

Популярні новини зараз
На додачу до війни і пандемії: українцям загрожує ще одне велике лихо Різке похолодання йде в Україну: вже можна діставати підштанники та курточки Начальник Одеського ТЦК запевнив, що "бусифікації" поменшало: "Треба викорінювати це слово" Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат
Показати ще

"Вони зустрічаються навіть серед найзвичайніших у нас чорних садових мурашок, довжиною 4 мм, яких ви можете побачити у кожному міському парку, на кожній садовій стежінці ці узбіччі дороги. Підніміть цеглину чи шматок кори, які тривалий час лежали на поверхні грунту – і побачите мурашок, які жваво таскають власних личинок і лялечок з однієї гніздової камери до іншої. Серед цих мурашок обов’язково будуть бігати цвіркуни-мірмекофіліди. Вони живуть тільки в мурашниках (наймасовіший – Myrmecophilus acervorum). Мурашколюб звичайний має довжину до 3,5 мм і живе до двох років. Тільки в мурашниках, ніде більше. За це він заплатив тим, що став найменшим серед цвіркунів континенту, втратив слух та можливість співати. Разом із цими цвіркунами ви обов’язково побачите щетинохвостку ателуру (Atelura formicaria) – близько 5–7 мм жовту волосисту комаху, що бігає набагато швидше за мурах і постійно випрошує в них їжу" - поділився Віктор.

Віктор Бригадиренко. Фото із "Наше місто"
Віктор Бригадиренко. Фото із "Наше місто"

"Скоріше за все у мурашнику або навколо нього ви побачите декілька видів жуків-стафілінів, які одурманюють мурах своїми виділеннями. Найбільше відомі стафіліни-ломехузи, які виділеннями своїх черевних залоз одурманюють мурах. Біологію ще декількох десятків інших видів жуків, що живуть поблизу мурашників, і безумовно з ними повязані, майже не вивчено. Вірогідно усе це угруповання симбіонтів приносить не тільки шкоду мурашнику, а і якимось чином позитивно впливає на здоров’я родини мурах. Не просто так найзвичайніші комахи у містах – саме мурахи. Але наука ще дуже слабко розбирається в житті цих невеликих симбіотичних створінь, які швидко бігають у нас під ногами на кожному кроці" - додає зоолог.

Раніше ми повідомляли, як позбутися комарів і мух вдома.

Народні засоби від дротяника, котрі допоможуть врятувати урожай- детальніше на Знай.ua.

Нагадаємо, українці на порозі дефіциту макаронів та хліба.