Вчені протягом двох років досліджували понад 200 людей старших за 65 років і встановили, що тривалий сон на вихідних може позитивно впливати на здоров'я літніх людей.

Дослідження показало, що ті, хто дозволяв собі поніжитися в ліжку кілька додаткових годин у суботу чи неділю, мали значно менший ризик розвитку деменції — на 74% нижчий, ніж у тих, хто дотримувався звичайного режиму сну без таких перепочинків. Про це йдеться в матеріалі Daily Mail.

Дівчина з деменцією. Фото: swns
Дівчина з деменцією. Фото: swns

У дослідженні учасники вели щоденники сну та носили спеціальні годинники, які відстежували їх активність. Близько половини респондентів зазначили, що часто компенсують недосипання на вихідних, залишаючись у ліжку довше. Результати показали, що додаткові години сну позитивно впливають на когнітивні функції, зокрема, покращують пам'ять.
Дослідники з Національного тайванського університету підкреслюють, що це перше дослідження, яке аналізує вплив сну у вихідні на мозок літніх людей. Наразі у Великій Британії від деменції та хвороби Альцгеймера страждають майже 900 тисяч осіб.

деменція, ілюстративне фото Andreus/Depositphotos
деменція, ілюстративне фото Andreus/Depositphotos

Експерти прогнозують, що до 2040 року кількість людей з деменцією може зрости до 1,5 мільйона через старіння населення. Тому важливі дослідження, які допомагають у профілактиці цього захворювання.

Крім тривалого сну, літнім людям радять вести здоровий спосіб життя: займатися фізичними вправами, правильно харчуватися і відмовитися від алкоголю. Це знижує ризик когнітивних порушень і допомагає зберегти ясність розуму.

Популярні новини зараз
Син голови Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи активно намагається вивести нажите із країни Корчинський визнав, що мобілізаційний вік може опуститися до 14 років Зима прийде передчасно: які регіони накриють перші снігопади Бронювання від мобілізації тимчасово скасують: почнеться масштабна перевірка
Показати ще

Нагадаємо, рак значно молодшає: кого забирає хвороба найчастіше

Раніше ми писали про те, що у горах Шотландії знайдено "зомбі-гриб", як у The Last of Us: уже "керує" комахами

Крім того, Знай.ua повідомляв, небезпечна бактерія живе в рибі та "пожирає людей": жінка залишилася без рук та ніг після вечері