28 жовтня за новим церковним календарем згадують святу Параскеву Іконійську, відому в народі як Параскева П'ятниця, а також преподобного Іова, ігумена Почаєвського.

Інші назви свята:

  • "Параскева П'ятниця",
  • "Льняниця",
  • "Заступниця жінок",
  • "Трепальниці".

Святу Параскеву вважали помічницею жінок у їхніх справах та турботах. Сьогодні не працювали і було заборонено прати білизну та прясти. Можна було тільки тріпати і м'яти льон. Перший витріпаний льон показували один одному і вихвалялися в майстерності. Дівчата зазвичай показували його нареченим та їхнім матерям.

Популярні новини зараз
Мобілізація чоловіків 50-60 років: ТЦК пояснили перспективи Конфіскують майно без рішення суду: податковій надали широкі повноваження Плюс 570 грн до основної виплати: пенсіонери отримають надбавку у листопаді Перші снігопади: українців попередили про погоду
Показати ще

Ще сьогодні утеплювали хати та оглядали їх, худобу заганяли у зимові стійла. Також люди вірили, що Параскєва ще й покровителька полів та худоби. Тому в церкві святили плоди та зберігали їхні будинки до кінця року. Якщо починався відмінок худоби, то одразу молилися святий.

Люди вірили, що трави та квіти, якими вони прикрасили образ Параскеви, будуть цілющими. Їх прикладали до хворих місць, обливали водою і купали у цій воді дітей, напували відварами хворих. Параскеві також молилися, щоб позбавила хвороб. Також вважалося, що вона опікується торгівлею, тому й влаштовували п'ятницькі ярмарки, де ставили її ікону на почесному місці.

Що не можна робити сьогодні, 28 жовтня

У церковне свято 28 жовтня, як і в інший день, церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток та наклепів засудження, жадібності, заздрощів, помсти, лінощів, розпачу.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: лаятися, з'ясовувати стосунки з родичами та чоловіками, відмовляти у допомозі. Жінкам у цей день не радять прати, а також шити, в'язати, вишивати та прясти.

Нагадаємо, що Покровська, Димитрієвська та Михайлівська: коли відзначають батьківські суботи у 2024 році за новим календарем.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.