Надмірне вживання солі може призвести не тільки до загострення гіпертонії чи набряків – а й призвести до розвитку небезпечного захворювання нирок.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це свідчать результати масштабного дослідження вчених із Університету Тулейн у США, опубліковані у журналі JAMA Network.
Аналізуючи дані понад 465 тисяч дорослих британців, вчені виявили чіткий зв'язок між звичкою постійно підсолювати страви та підвищеним ризиком хронічної хвороби нирок.
Причому цей ефект зберігався навіть з урахуванням таких факторів як вік, стать, індекс маси тіла, наявність цукрового діабету чи серцево-судинних захворювань.
За 11 років спостережень у 22 тисяч учасників розвинулася хронічна хвороба нирок. І серед них було достовірно більше за тих, хто завжди солив їжу понад норму. Тобто зв'язок між двома факторами очевидний.
Експерти пояснюють це тим, що надлишок солі порушує водний баланс в організмі, змушуючи нирки працювати на межі можливостей виведення зайвої рідини. В результаті вони швидше зношуються і втрачають фільтрувальну здатність.
Отже, дослідники радять зменшити додавання солі в їжу, щоб знизити ризик розвитку вкрай небезпечної патології.
Нагадаємо, що цей ранковий ритуал може руйнувати вашу шкіру: правда про каву, яку не кажуть.
Раніше ми повідомляли, що замінник цукру у напоях може провокувати проблеми із серцем.