Нове дослідження вчених з Техаського університету допомогло знайти природні сполуки, здатні захистити від раку. Виявляється, ріст злоякісної пухлини передміхурової залози уповільнює куркума, яблучна шкірка і червоний виноград.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяУ дослідженні, результати якого були опубліковані в журналі «Precision Oncology», використовується новий аналітичний підхід до скринінгу безлічі рослинних хімічних речовин замість тестування одного компонента, як це відбувається в багатьох дослідженнях, що дозволило виявити конкретні комбінації сполук, які допомагають зменшити ріст пухлини при раку передміхурової залози.
Протягом останнього десятиліття в ході деяких досліджень були виявлені природні сполуки, які можуть стати потенційно новими методами лікування онкопатології, включаючи хімічні речовини, що містяться в таких продуктах, як куркума, яблучна шкірка і зелений чай. Ці з'єднання дозволяють впливати на один з факторів ризику розвитку раку запалення в організмі. Особи з хронічним запаленням з-за інфекції, аутоімунного захворювання або таких станів, як ожиріння, мають більш високий ризик розвитку раку через пошкодження здорових клітин.
Дослідники спочатку протестували 142 природних з'єднання на клітинах тварин і людини в лабораторних умовах, щоб проаналізувати, які з них самостійно або в комбінації інгібують ріст клітин злоякісної пухлини передміхурової залози. Найбільш перспективні активні інгредієнти потім тестували на тваринах: урсолова кислота (воскоподібна природна речовина, виявлена в яблучній шкірці і розмарин), куркумін (яскраво-жовте рослинна з'єднання в куркумі) і ресвератрол (природний компонент червоного винограду або ягід).
Ці сполуки володіють потенційними протираковими властивостями і легко доступні. Необхідно лише підвищити їх концентрацію для впливу на пухлинні клітини при раку передміхурової залози. Після скринінгу окремих биолологически активних компонентів вчені протестували їх комбінації, щоб виявити ті, які найбільше впливають на пухлинні клітини. В результаті було встановлено, що поєднання урсоловая кислоти з куркуміном або ресвератролом блокує надходження в пухлинні клітини глутаміну — з'єднання, необхідного їм для росту.
Дивіться: Продукти, що знищують рак
Раніше портал "Знай.ua" писав про вакцинe, здатнe знищити клітини раку.