Уже в цю суботу відбудеться фінал міжнародного конкурсу Євробачення 2019. 26 учасників будуть боротися за кришталевий мікрофон і право провести конкурс у своїй країні. Публікуємо цікаві факти про кожного конкурсанта.

Євробачення 2019: хто пройшов до фіналу

У фіналі Євробачення поборються за перемогу на конкурсі представники 26 країн. Традиційно, крім переможців першого і в другого півфіналів на сцену вийдуть учасники країн так званої Великої п'ятірки – Франції, Італії, Німеччини, Великобританії та Ізраїлю. Ми розповідаємо все найцікавіше про кожного учасника фіналу конкурсу Євробачення 2019.

Мальта

Від Мальти на конкурсі бере участь 17-річна Мікеле Пейс. У лютому вона здобула перемогу на шоу X Faktor Malta, тим самим завоювавши право представляти свою країну на Євробаченні. Пісня, з якою зірка приїхала на конкурс, називається "Chameleon".

У звичайному житті Пайс проходить навчання в консерваторії в місті Вікторія. А на проекті "X Factor" її тренером був Keith Debono.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Албанія

Албанію представляє Йоніда Маличі. Співачці – 35 років. Свою кар'єру вона почала ще в 13-річному віці. Спочатку була учасницею дуету "Festivali i Këngës" разом з Олександром Рапі. Однак з 1999 року виконавиця розпочала свою сольну кар'єру з піснею «Do jetoj pa ty». І не помилилася. Маличі зуміла не тільки стати відомою співачкою, а й успішною телеведучою (в її послужному списку робота на проектами "Танці з зірками" та "Голос Албанії").

Її пісня під назвою "Ktheju tokës" присвячена всім емігрантам, які покинули рідний край у пошуках щастя на чужині.

Чехія

А ось від Чехії виступає група Lake Malawi з піснею Friend Of A Friend.

Це інді-поп колектив, створений в 2013 році. У нього входять три хлопця.

У минулому році Lake Malawi перемогли на національному відбірковому конкурсі, тим самим отримали право представляти Чехію на Євробаченні 2019.

У своїй конкурсній пісні вони співають про кохання, яка повернулася з минулого.

Німеччина

Німеччину представляє група S!sters, що складається з Карлотти і Лаури. Дівчата насправді не сестри, хоча в інтерв'ю заявляють протилежне. Дует був створений всього кілька місяців тому спеціально для участі в конкурсі.

При цьому виконавиці змогли подружитися один з одним і поводяться так, слово вони дійсно близькі родички.

Карлотта і Лаура в сфері музики вже багато років. Блондинка Карлотта зараз проходить навчання в музичному університеті в Ганновері. Вперше на сцену вона вийшла ще в юності, впевнено заявивши про себе на німецькому шоу "суперталант". А її колега Лаура почала співати в 10-річному віці. Тоді дівчина завоювала перемогу в престижному конкурсі Kiddy Contest.

Росія

А ось ім'я Сергія Лазарєва українському глядачеві напевно знайоме. Він виступить з піснею Scream. Міжнародні букмекерські компанії називають його ймовірним переможцем у Євробаченні 2019.

Цікаво, що Лазарєв вже представляв Росію на "Євробаченні" в 2016-му з піснею "You are the only one". Тоді співака також називали ймовірним переможцем, однак в результаті він зайняв лише третє місце. А переможцем стала українка Джамала. Як думаєте, чи зможе росіянин здобути перемогу в цьому році?

Данія

Від Данії на Євробаченні виступає Leonora з піснею "Love is Forever". У своїй пісні вона використовує цілих чотири мови - датську, англійську, німецьку та французьку.

Леонора Джепсен 20 років, родом вона з міста Хеллерупе. Ще зовсім недавно дівчина виступала в кафе і ресторанах, а сьогодні представляє свою країну на конкурсі. Леонора не тільки захоплюється співом, вона ще й успішна фігуристка – в 2015 році завоювала золоту медаль на престижному конкурсі ISU.

Сан-Марино

В цьому році Сан-Марино представляє можна сказати ветеран конкурсу – Серхат. В якості музиканта він себе спробував ще в 1997 році, з тих пір встиг освоїти і інші професії, зокрема, продюсера і телеведучого. А найдивніше, що за освітою Серхат – дантист.

У 1994 році Серхат створив свою власну музичну компанію – End Productions, після був ведучим власної телевікторини "Riziko". У 1997 році шоумен почав цікавитися співом – випустив перший сингл "Rüya-Ben Bir Daha".

Представник Сан-Марино не вперше представляє свою країну на Євробаченні. Так, в 216 році він поїхав на конкурс, проте не зміг потрапити в фінал.

Північна Македонія

Від Північної Македонії в цьому році виступає Тамара Тодевска. Виконавиці 33 роки, вона народилася в музичній сім'ї, тому стати співачкою їй було, мабуть, судилося.

Музичну кар'єру Тамара почала в 2003 році. Тоді співачка вирішила підкорювати фестиваль "Suncane Skale" з піснею "1003". Тоді дівчина посіла друге місце.

Тодевска не вперше виступає на Євробаченні – в 2008 році вона пробувала свої сили, проте змогла зайняти лише 10 місце.

Швеція

Швецію на Євробаченні цього року представляє Джон Лундвік. Традиційно, виконавець повинен здобути перемогу в конкурсі Melodifestivalen, щоб представляти країну на Євробаченні.

Музикант виконує пісню "Too Late for Love", що перекладається "Занадто пізно для любові".

Джону 36 років. Він пише музику для фільмів. Вісім років тому саме Лундвік написав композицію для весілля Вікторії, спадкової принцеси Швеції.

Джон намагався потрапити на конкурс ще в минулому році. Однак поступився переможне місце Бенджаміну Інгроссо. До речі, Лундвік брав участь в написанні конкурсної пісні "Bigger Than Us" для учасника від Великобританії.

Словенія

Словенію представляє дует Зали Краль та Гашпера Шантла. Виконавці виступають разом з 2019 року, родом вони з Марібор.

Залу в університеті вивчає бібліотекознавство, а музикою раніше займалася в своє задоволення: вона випускала кавери і писала власні пісні.

Кіпр

Від Кіпру в цьому році бере участь Тамта Годуадзе. Цікаво, що виконавиця родом з Грузії. У 22 роки сім'я співачки переїхала до Греції. Там Тамта взяла участь в шоу "Super Idol Greece" і зайняла 2 місце.

Годуадзе хотіла представляти Грецію на Євробаченні ще в 2007 році, проте зайняла тільки 3 місце. У 2010 році співачка отримала престижну премію "MAD VMA 2010" в номінації "Кращий дует".

Кіпр вже в 35 раз бере участь в Євробаченні, однак жодного разу не вигравав. Так би мовити, антирекорд конкурсу. Букмекери не впевнені і на рахунок тамтого. А як вважаєте ви, чи є шанси у співачки змусити танцювати Тель-Авів.

Нідерланди

Ще один фаворит цього року. Представника Нідерландів звуть Дункан Лоуренс. Він виступає з піснею "Arcade".

Голландцеві 25 років. Дункан здобув музичну освіту в рок-університеті в Тілбурзі. Співак дуже популярний не тільки у себе на батьківщині, але і в Великобританії і Швеції.

Греція

Від Греції виступає 30-річна Катерина Дуска з піснею "Better Love".

Вона – греко-канадська співачка, а також автор пісень. У 2015 році зірка випустила перший музичний альбом «Embodiment», а в минулому році виступила в афінському концертному залі.

Ізраїль

Ізраїль представляє 27-річний Кобі Мерімі. За свою кар'єру виконавець встиг взяти участь в театральному фестивалі «Свято мюзиклу» і навіть отримати нагороду як найперспективніший актор Ізраїлю.

Як сам розповідає виконавець, щоб оплачувати своє навчання, йому доводилося працювати касиром і продавцем морозива. Ще один цікавий факт про співака: в юності він страждав на ожиріння. У 15 років він важив 140 кг. Однак прагнення стати популярним змусило хлопчика взяти своє життя в руки – йому вдалося скинути більше 55 кг.

Норвегія

Норвегію представляє група KEiiNO. До його складу входять Том Хуго, Олександра Ротан і репер-саам Фред Бульо.

Назва групи – це половина назви місцевості Кёутукейну. Історично там живуть північні саами. У минулому столітті у комуни виник конфлікт з урядом Норвегії, дійшло навіть до збройних сутичок.

Власне, згідно Тому Хуго, пісня тріо і прославляє історичні битви, які "вже виграні, як і ті, що ще йдуть".

Великобританія

Великобританію на конкурсі представляє Майкл Райс. 21-річний співак з Хартлпулі брав участь "Х-Факторі" в 2014 році, а в минулому році виграв All Together Now на BBC One.

Цікаво, що його пісня Bigger Than Us написана в співавторстві з шведським представником – Йон Лундвіком.

Ісландія

Ісландію представляє епатажна БДСМ-група Hatari. Хоча і не всі з захопленням зустріли виступ з піснею Hatrið Mun Sigra ( "Ненависть восторжествує") в першому півфіналі, не звернути увагу на яскравих музикантів просто неможливо.

Створили колектив в 2015 році. Мета музикантів, за їхніми ж словами – знищити капіталізм. Музиканти негативно ставляться до політики Ізраїлю: кузени Маттіас і Клеменс, що співають у колективі, кинули виклик прем'єр-міністрові Біньяміна Нетаньяху в матчі за Глім – ісландській боротьбі в штанях. Однак їх запрошення залишилося без уваги політика.

Естонія

В цьому році Естонія відправила громадянина Швеції на "Євробачення" з піснею Storm.

Народився 31 січня 1992 року. Віктор Крон почав грати на гітарі і писати пісні ще в 15 років. Через 3 роки молодий артист переїхав в Лос-Анджелес.

У 2015 році Віктор Крон випустив свою дебютну пісню "Burning Man".

Білорусь

16-річна Зіна Купріянович – наймолодша учасниця конкурсу. Вона почала виступати в дитинстві і вже встигла отримати кілька нагород. Серед них – перша нагорода Слов'янського базару у Вітебську в 2014 році. Також вона виграла стипендію в Спеціальному фонді Президента Республіки Білорусь.

Три роки тому Зена взяла участь у Національному відборі на Дитяче Євробачення, однак безуспішно. Через рік юної виконавиці вдалося прорватися на конкурс і посісти третє місце. А в минулому році Зінаїда стала ведучою дитячого шоу, яке проходило в Білорусі.

Азербайджан

Конкурсанта від Азербайджану звуть Chingiz (Чингіз Мустафаєв). Він виконує композицію "Truth".

Співакові 28 років. Чингіз почав будувати свою музичну кар'єру з 2007 року. У 2011 році він брав участь у відбіркових турах, але так і не зміг потрапити навіть до фіналу. Через 2 роки співак представив Азербайджан, правда на іншому конкурсі – "Нова хвиля", де зайняв 10 місце. Українські глядачі пам'ятають його як учасника проекту "Голос України.

Франція

Францію представляє шанувальник Кончити Вурст – Білал Ассане. Як розповідає сам виконавець, саме творчість переможниці Євробачення допомогло йому в 15 років створити нове "я".

Виконавцю всього 19 років. Він отримав широку популярність завдяки власному блогу на YouTube.

Займатися співом Білал почав в 2015 році. У 2018 році Білал випустив кліп на конкурсну композицію, який вже через місяць набрав майже 5 мільйонів переглядів.

У минулому році Ассане публічно заявив про свою гомосексуальну орієнтацію. Після цього співакові почали погрожувати.

Італія

Італію в 2019 році представляє 26-річний співак Mahmood. Право представляти країну він отримав в якості призу на конкурсі в Сан-Ремо. У фіналі фестивалю в італійському місті Сан-Ремо репер зміг обігнати навіть поп-оперне тріо Il Volo.

У своїй пісні "Soldi" музикант звертається до батька, який залишив сім'ю заради багатства. Махмуд називає свою пісню особистої, хоч мова йде і не про його родину.

Сербія

Виконавицю з Сербії звуть Невена Божович. Їй 25 років. Дівчина з дитинства займається вокалом, брала участь в різних конкурсах. Зараз Невена проходить навчання в Музичному інституті в рідному місті.

У 2013 році вже брала участь в Євробаченні, однак група "Moje 3", до складу якої і входила Невена, не змогла пройти до фінальної частини конкурсу.

Швейцарія

Швейцарію представляє співак і автор Лука Хенні. Йому 24 роки. Перший музичний інструмент, яким володів артист, – ударні. Після цього він освоїв фортепіано, гітару і сам вокал.

Свою кар'єру він почав в 17-річному віці. У 2012 році Лука здобув перемогу в конкурсі "Pop Idol". А через короткий час випустив свій дебютний сингл, який підкорив чарти всієї Європи.

У цьому році співак Лука Хенні представить Швейцарію на Євробаченні-2019 з піснею "She Got Me". Родзинкою треку є його ритмічні і близькосхідні елементи.

Австралія

Австралія в цьому році для поїздки на Євробачення вибрала Кейт Міллер-Хейдке. Співачка представить країну з композицією "Zero Gravity".

Народилася 16 листопада 1981 року. Кар'єра Кейт почалася ще в 2000 році, в цей період вона співала з різними групами в пабах і барах Брісбена. У 2002 році вона спробувала себе як сольна виконавиця, і вже через два роки вийшов перший альбом зірки "Telegram". Більш успішним став випуск другого альбому "Curiouser" в 2008 році. Кейт встигла реалізувати себе також як актриса і автор пісень.

Іспанія

Іспанію представляє співак Miki. Композиція, з якою артист боротиметься за перемогу, називається "La Venda", що перекладається як "З зав'язаними очима".

Народився 6 січня 1996 року. З самого дитинства Мігель Нуньєс Посо по-справжньому живе в світі музики.

Іспанський співак раніше був вокалістом кавер-бенду "Dalton Bang". Музиканти гастролювали по Каталонії. Miki грає на гітарі, а також фортепіано. Цікавим фактом є те, що Miki – третій каталонець, який буде представляти Іспанію на Євробаченні.