Питання про надання Українській православній церкві автокефалії спровокував десятки скандалів і суперечок за останні місяці. Всіх, хто впливав на це рішення, намагалися відрадити усілякими шляхами, аби тільки УПЦ не стала помісною. Вселенський патріарх Варфоломій, який зустрівся у п'ятницю, 31 серпня, з російським священнослужителем Кирилом, заявив, що Україна отримає Томос і це остаточне рішення.

Ці слова передав митрополит Гальський Еммануїл по завершенню зустрічі двох церковних лідерів. Саме він відповідає за надання Україні Томосу.

Розмова патріарха Варфоломія з патріархом Кирилом тривала дві з половиною години. Велику частину часу ієрархи говорили тет-а-тет у присутності перекладачів.

На початку зустрічі, яка відбулася в Стамбулі, Патріарх Варфоломій тепло привітав московського гостя, однак згідно з церковним протоколом не став називати його "Найсвятішим", а вжив звернення "Блаженство", що свідчить про верховенство Константинопольського патріарха.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Також Варфоломій нагадав Кирилу про його вчителя, одного з найбільш ліберальних ієрархів РПЦ часів Радянського Союзу митрополита Ленінградського і Ладозького Никодима (Ротова), прихильника екуменізму. Зі свого боку Кирило нагадав Варфоломію, що вони знайомі з 1977 року.

Нагадаємо, Петро Порошенко розповів, що під час зустрічі з Вселенським патріархом підкреслювалося, що у разі спільного звернення українських президента, парламенту, церковних ієрархів Синод Вселенського патріархату буде готовий надати українській церкві Томос про автокефалію.

Як повідомляв "Знай.иа", Києво-Печерська і Почаївська лаври, які зараз належать УПЦ Московського патріархату, перейдуть під управління Української церкви після надання Україні Томосу про автокефалію.

Знай.иа писав про те, що британський судмедексперт Річард Нів склав приблизний портрет типового чоловіка тій місцевості і того часу, коли жив Ісус.