Щорічно у першу неділю вересня українці святкують День підприємця. У 2018 році дата припадає на 2 вересня. Головна мета свята – відзначити важливу роль, яку відіграє цей сектор економіки у формуванні нового економічного ладу, розвитку демократії та громадянського суспільства.

Історія свята

Дата була встановлена указом Президента № 1110/98 від 5 жовтня 1998 року. В даний час економічна діяльність на Україні реалізується в різних формах власності (державної, комунальної, колективної, приватної) і різноманітних організаційно-правових формах господарювання, які допускаються законодавством.

Як відомо, згідно статті 42 Конституції України кожен громадянин країни без винятку має право займатися підприємницькою діяльністю, якщо вона не є забороненою законом або ж прерогативою держави.

До законодавчих актів із цих питань слід, насамперед, віднести Закони України «Про власність», «Про підприємництво», «Про підприємства», «Про господарські товариства», в яких визначаються загальні правові, економічні та соціальні засади здійснення подібної діяльності.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Таким чином, в країні намагаються створити умови для реалізації конституційного права на підприємництво, гарантується його свобода.

Крім того, в Законі «Про підприємництво» (№ 698-12 від 7 лютого 1991 року) вказано, що суб'єктами підприємницької діяльності можуть бути: - громадяни України, інших держав, приватні підприємці; - юридичні особи всіх форм власності, встановлених Законом України «Про власність».

При цьому обумовлені свободи і обмеження в здійсненні підприємницької діяльності, основні принципи, організаційні форми та умови здійснення підприємницької діяльності.

В честь Дня підприємця у великих українських містах кожен рік проводяться урочисті заходи. Як правило, це виставки послуг і товарів, урочисті прийоми, в тому числі, в органах влади, а також різного роду форуми, в яких беруть участь як представники підприємницької сфери, так і чиновники.