Від обраної ніші для бізнесу залежить дохід бізнесмена. Чим вдаліше вона обрана, тим більше послуги його бізнесу будуть затребуваними. Проте вибір ніші в таких умовах економічної нестабільності, як в Україні останні 5 років, – це надскладне завдання. "Знай" пропонує 5 способів вибору вдалої ніші для власної справи.

Випишіть на аркуш 17-20 бажаних бізнесів

Бізнес, як і будь-яка інша робота, має подобатися. Тому варто виокремити у цій кількості обраних бізнесів ті, які приноситимуть задоволення. Другим критерієм вибору є досвід у цих сферах, орієнтація в ринку та знання специфіки. За тиждень після складання списку із цих 17-20 бажаних бізнесів потрібно буде зупинитися на 5.

Обирайте ті сфери, де маєте багато знайомих

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В Україні для успішного ведення власної справи потрібно мати ще й зв'язки. На жаль, лише свого ентузіазму для цього недостатньо. Це можуть бути родичі в контролюючих органах, друзі, що займаються поставками товарів або потребують ваших послуг. За статистикою бізнес-інкубатора "Бізнес-ангели", із бізнесів, де власники мають зв'язки, успішними є 70%.

Читайте також ТОП-5 способів заощадити на новорічних подарунках

Уникайте сезонних сфер

Сезонні сфери дуже прибуткові, особливо, на Півдні та Заході України. Це в першу чергу прокат водної техніки і лижного спорядження. Однак починати перший бізнес із сезонної сфери дуже небезпечно. За даними компанії AFS, 80% таких бізнесів занепадають. Люди не встигають за кілька сезонів відбити вкладені у справу гроші, бо ще не знають повністю всіх особливостей обраної сфери.

Віддавайте перевагу тим нішам, у які потрібно вкласти не більше двох зарплат

Яким би оптимістичним не був бізнес-план тієї чи іншої власної справи, до її інвестування варто підходити дуже зважено. В "Українському аналітичному центрі" порахували, що 87% малих бізнесів, створених на кредитні кошти, є збитковими. Тому радять сформувати стартовий капітал із не більше двох місячних зарплат. Тоді і ризик невеликий, і у випадку нестачі грошей їх буде легко знайти.

Протестуйте ніші в інтернеті

Перед тим, як запускати бізнеси, їх тестують на різних сайтах. В першу чергу, на порталах оголошень і в соцмережах. Там пропонують свої послуги, описують все так, ніби власна справа повністю функціонує. Якщо багато людей цікавитиметься вашою сферою, справу можна запускати. Вона буде вигідною.