Офіційний сайт Білого дому, на якому розмістили петицію із закликом звільнити українського політв'язня Олега Сенцова, "ліг" під напливом небайдужих: під документом підписали 78 тисяч чоловік.

При вході на сайт видає різні помилки, але якщо використовувати VPN, вони зникають. Про це пишуть на Facebook-сторінці Save Oleg Sentsov.

"Тобто закрили доступ для України (або сервісних центрів, які використовує Україна). Чи міг впасти один з серверів", - не виключають активісти.

Українці також звернулися до діаспори, аби якомога швидше набрати необхідну кількість підписів: Білий дім розгляне прохання про звільнення кремлівського в'язня тільки у випадку, якщо петиція набере 100 тисяч підписів. За два дні, до 8 вересня, залишилося зібрати 17 000.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

"Сьогодні петиція #SaveOlegSentsov стала недоступною з території України, тому зараз надія тільки на закордонних українців", - пишуть активісти.

Трохи пізніше з'ясувалося, що сайт міг впасти через хакерську атаку. "Айтішники кажуть, схоже на те, що петицію атакують десь у нашому регіоні. Щоб це не було, але в Україні вона не відкривається", - пишуть користувачі.

"Кримський режисер Олег Сенцов був засуджений на 20 років у російській в'язниці за помилковим звинуваченням у тероризмі, оскільки він виступав проти російської анексії Криму. Майже три місяці тому він почав голодування, вимагаючи звільнення не для себе, а для всіх 64 українських політичних ув'язнених у Росії. Неминуча смерть Олега швидко наближається через бездіяльність, адже його стан критичний. Європейський парламент вже звернувся до Володимира Путіна для негайного звільнення Сенцова та інших. Тепер прийшов час говорити Америці", - сказано в петиції.

Нагадаємо, джерело EADaily в Адміністрації президента РФ повідомляє, що вирішення проблеми щодо звільнення Олега Сенцова в першу чергу залежить від позиції Києва, а не від Москви.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", під час одиночного пікету в Москві на Пушкінській площі затримали кінорежисера Михайла Местецького. Він влаштував пікет на підтримку свого українського колеги, політв'язня Олега Сенцова.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що у Києві на Майдані Незалежності відбулася акція і флешмоб в підтримку режисера Олега Сенцова та інших українських політв'язнів, утримуваних в Росії і окупованому Криму.