Інші назви свята:

  • «Зосима»,
  • «Трохим»,
  • «Трофимів день»,
  • «Бджолина дев'ятина».

Дні з 2 по 10 жовтня славилися у багатьох місцях Русі бджолиним святом. У ці дні готували бджолину сім'ю до зимівлі, прибирали вулики на зимовий спокій, в теплий затишок.

Історія свята

Трохим вважається мучеником, він просив Господа, щоб Він напоумив людей, які брали участь в розгнузданому п'яному безчинства під час язичницьких гулянь. Тому його і схопили. Його довго і сильно катували, але дух зломити не вдалося, навіть прислужник Сінада не впорався. Після всього перенесеного Трохима стратили.

Зосима не хотів жити з язичниками і пішов в пустелю. Одного разу його побачив правитель Кілікії і був вражений, як всі тварини слухаються старого. Але коли дізнався, що Зосима християнин, він наказав мучити його поки він не відмовиться від віри або ж поки звірі не врятують його. Зосима почав молитися і відразу ж перед ним з'явився величезний лев. Правитель виконав обіцянку і відпустив Зосиму, але той в той же момент помер.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Традиції та обряди

Зосиму в народі шанували як заступника бджіл. Тому в цей день на Русі відзначалася Бджолина дев'ятина. У бджіл забирали мед, а вулики готували до зими. «Вулика в льох став, свято меду правуй», - примовляли при цьому пасічники. Бджіл шанували і за віск, з якого робили церковні свічки. До речі, вважалося, що бджоли жалять тільки грішників.

Мед цінували, як золото, навіть в деяких місцях ним сплачувалися податки. Бджоляр вважався одним з найбільш наближених до бога людей, який був особливо мудрим. А мед вважали ліками від усього, чого завгодно. Та й прополіс з бджолиних рамок теж використовували як ліки.

Сьогодні потрібно було з'їсти зранку трохи меду і запити теплою водою, щоб не хворіти: «З медом і справу проковтнеш». Вважалося, що якщо протягом 9 днів, починаючи з 2 жовтня, їсти мед вранці, то «шлунку своєму підсобиш на зиму». Також в цей день пекли калачі на меду, пряники і медове печиво, щоб зима була солодкою, як цей день.

А ще влаштовували Трофимові вечірки, де молодь обирала собі наречених і женихів. Як вважалося в народі, саме Трохим допомагає їм знайти один одного. Тому вдома сидіти не можна було, потрібно було гуляти. Сьогодні ж дівчата і на судженого ворожили. А ще вважали, що якщо уважно подивитися тому, хто сподобався в очі, то і він тебе полюбить.