День юриста України 2018

Кожен рік 8 жовтня в Україні відзначається професійне свято людей, усе життя яких підпорядковано гаслу «Знати право, служити праву, захищати право». День юриста з'явився в календарі України за Указом Президента № 1022/97 від 16 вересня 1997 року. Це свято, яке об'єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців.

У День юристів України офіційних заходів не влаштовують, але, незважаючи на це, в невеликих компаніях колег проходять досить цікаві святкування. Крім цього, День юриста України – прекрасний привід, щоб привітати всіх знайомих правників із професійним святом.

День юриста України

Сергій Капусняк 8 жовтня

За народним календарем 8 жовтня відзначається свято Сергій Капусняк (за старим стилем – 25 вересня). Також православна церква у цей день згадує святого Сергія, ігумена Радонежського. В цей період на Київській Русі толокою рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей, а ще готувалися до весільного сезону.

Традиційно на Сергія Капусняка займалися засолкою всією сім'єю: діти чистили моркву і яблука, старики їх різали. Чоловіки і жінки сікли капусту, складали в діжки засипали сіллю, додавали морква, яблука, брусницю або журавлину. На капустяному листі пекли смачні коржі. На стіл у цей день також подавалися пиріжки з капустою.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Сергій Капусняк

На капустки дівчата приходили, щоб допомогти сусідам у заготівлі на зиму капусти. Це робилося з веселими піснями. Гостям подносилось пиво, ставилися солодкі меди, подавалися різні ласощі. Ще в цей день нерідко запрошували сім'ї, в яких були дочки на виданні. Кількість запрошених гостей залежало від урожаю капусти у господаря будинку. Як правило, збиралося не менше 10–15 дівчат. При цьому хлопці приходили непроханими.

Іменини в цей день

Олександр, Герман, Євген, Єфросинія, Максим, Микола, Павло, Прохор, Роман, Сергій, Федір.