Повір'я

Люди вірили, що в цей день лісовики в лісі намагаються нагулятися, тому що їм до весни не буде тепла і потрібно під землю сховатися. Тому вони викорчовували дерева, вили звіриними голосами і трощили все навколо. Так що в ліс намагалися не ходити. Але якщо пішли по гриби, то потрібно посушити їх в печі і дати в дарунок домовому. Так весь рік не буде нестачі в грошах, будуть постійні застілля і пишні пироги. Не робили так тільки у високосний рік.

Щоб позбутися від різних бід і всього, що могли наслати на тіло людини, порча, наговори, біди, хвороби, спалювали солому з матраців. І починали спати на нових ліжках з новою набитою соломкою. Вважалося, що вона вбирає в себе все з людини. А старіші жінки спалювали постоли, в яких проходили все літо, щоб «зимі ходу дати», тобто дожити до весни.

Вважалося, що вогонь від усього може очистити. А поки солому нову набивали в матраци, просили в молитвах Михайла та Григорія, щоб солома пішла на користь людині. Вважали, що така постіль збереже від поганого слова і ока. «Михайло - під спину соломки підстелив, а Григорій соломку збив» - говорили з цього приводу.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Прикмети на 13 жовтня

  • Якщо сніг вперше випав в цей день, то зима буде пізньою.
  • Якщо місяць на небі в туманному серпанку, то скоро почнеться негода.
  • Якщо береза і липа скинули майже все листя, то наступний рік буде врожайним.
  • До Григор'єва дня журавлі вже встигли відлетіти на південь, значить зима буде ранньою і холодною.
  • Білки змінили шубку на зимову, значить зима буде теплою.
  • Народились 13 жовтня мають спокійною вдачею, хоча трохи і ліниві. Носити їм слід берил.