У цей день православна церква вшановує пам'ять священномученика Кипріяна і святої мучениці Іустини, які жили в часи гонінь на християн і були родом з Антіохії.

День пам'яті Кипріяна і Іустини: історія життя святих

Кіпріан і Іустина

Ще в ранньому дитинстві Кипріян був відданий батьками в служіння язичницьким богам. З 23 роки Кипріян навчався на горі Олімп, в містах Аргосі і Таврополі, в єгипетському місті Мемфісі і в Вавилоні. Збагнувши мудрість язичницької філософії і чаклунства, його було присвячено на Олімпі в жерці. Після повернення на батьківщину Кипріян став шануватися язичниками як головний жрець. Багато людських душ згубив він, навчаючи їх чаклунству і служінню бісам.

У тому ж місті жила християнка Іустина. Вона звернулася до Христа від язичницької омани і присвятила себе Господу, проводила час у пості та молитві. Коли юнак Аглаїд запропонував Іустині стати його дружиною, то свята мучениця відмовилася. Аглаїд звернувся до Кипріяна і попросив його з допомогою чарів схилити Іустину до заміжжя. Але як не старався Кипріян, нічого не міг зробити, тому що свята мучениця молитвою знищувала всі підступи диявола.

Розгніваний Кипріян наслав мор і виразки на сім'ю Іустини і все місто, але був переможений її молитвою. Святий Кипріян вперше відчув на собі силу Імені Христового, відгородившись від нападу ворога. З глибоким покаянням прийшов він до місцевого єпископа Анфіма і спалив усі язичницькі книжки. А коли Кипріян прийшов у церкву, не хотів виходити з неї, поки не прийняв християнство.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Кіпріан і Іустина

Через сім днів після Хрещення його поставили в читці, на двадцятий день — в іподиякона, на тридцятий — у диякона, а через рік він був висвячений на пресвітера. Незабаром святий Кипріян був зведений в сан єпископа.

Варто відзначити, що преподобний навернув до Христа стільки язичників, що в його єпархії нема кому було приносити жертви ідолам, і їх капища були занедбані. Свята Іустина пішла в монастир і була обрана до ігумені. Під час гоніння на християн при імператорі Діоклетіані єпископ Кипріян та ігуменя Іустина були схоплені і привезені в Нікомідію, де після лютих мук усічені мечем у 304 році.

Знаючи про чудесне навернення до Христа святого священномученика Кипріяна, християни часто вдавалися до молитовної допомоги святого в боротьбі зі злими силами і нечистим духом.