В рамках ініціативи Кабміну понад 9 тисяч українських породіль отримали так звані "бебі-бокси" для догляду за новонародженим. На отримання "пакету малюка" можуть розраховувати практично всі батьки.Про це розповіла в ефірі ObozTV керівник експертної групи директорату соціальних послуг Мінсоцполітики Оксана Сулима. Передає Хвиля.

Так Оксана Сулима зазначила, що допомога для немовляти можна отримати після народження дитини, але не пізніше, ніж через 30 днів після цієї дати.

Також експерт нагадала, що передбачено правилами, під час виписки з пологового будинку мама з дитиною отримують пакет малюка.

"Вони розписуються лише в акті, тому що вони відразу перевіряють вміст – що є і чого немає. Якщо все нормально, жінка розписується в цьому акті і йде доглядати за своєю дитиною. Якщо в пологовому будинку не буде цього пакета, то його забезпечує орган соціального захисту, але в цьому випадку мама напише заяву", — пояснила Сулима.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також представник Мінсоцполітики уточнила важливий факт – приватні пологові будинки також повинні надавати бебі-бокси, вони не є винятком.

За словами експерта, якщо у жінки термінові пологи і її не встигли довезти до пологового будинку, то потім вона все одно потрапляє в пологовий будинок і отримує допомогу.

Але тим хто вирішив народжувати вдома допомогу від Кабміну не передбачена.

"Виключення є в ситуаціях, коли відмовляються від дитини. Якщо мама відмовляється, дитина залишається в пологовому будинку… Держава продовжує піклуватися про дитину, і в цьому випадку пакет малюка не надається. Якщо мама захворіла, її не виписують, дитину забирають батько або рідні, тоді вони і отримують "пакунок малюка", — додала Сулима.

Нагадаємо, як оформити виплати на дітей в Україні за 20 хвилин.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, травневу обіцянку прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про видачу подарункових бебі-боксів для новонароджених з 1 вересня повинна була б діяти на практиці.

Також портал "Знай.uа" писав, у Міністерстві охорони здоров'я розповіли про перелік безкоштовних послуг, які українцям гарантовано оплатять із бюджету на рівні первинної допомоги.