Зростання цін на українську вугілля до міжнародного рівня дозволило державним вугільним підприємствам підняти заробітну плату шахтарям. Про це заявив в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов у Верховній Раді.

«На протязі останнього року, з вересня 2017 року по жовтень 2018 року, завдяки проведенню заходів, а саме: покращенню якості видобутого вугілля, це з нашого боку, підняттю ціни на вугільну продукцію з боку уряду і підняття нами, збільшення заробітної плати по державному підприємству вдалося вирішити декілька основних проблем, які несли загрозу роботі підприємства. А саме: зупинити відтік працівників та націлити колектив шахт на продуктивну роботу. Виробничі показники, економічні показники покращились, результатом таких дій стала безперебійна робота підприємства у кінці 2017-го – 2018 році», - заявив він.

За словами Акімова, покращення роботи підприємства різко активізувало роботу державних органів і служб по стягненню минулих боргів, пені і штрафів. Тому він закликам чиновників та депутатів спільно вирішувати питання фінансового оздоровлення та подальшого розвитку вугільних підприємств.

«Поновити фінансування вугільної промисловості в обсягах, що мають забезпечити сталу роботу шахт з видобутку вугілля та виплату заробітної плати шахтарям, зокрема, за програмою державної підтримки на часткове покриття витрат і собівартості готової товарної продукції. І останнє. Ініціювати внесення змін до державного бюджету 2018-2019 років, якими передбачити кошти на фінансування вугільної промисловості за окремими бюджетними статтями. Це технічне переоснащення шахт, це капітальне будівництво шахт, часткове покриття витрат на покриття собівартості вугільної продукції і охорона праці».

Як повідомлялося, у 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Формула "Роттердам плюс" включає ціну вугілля для виробництва електроенергії, засновану на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен) плюс доставку в український порт. Після впровадження формули почалося зростання вартості вугілля державних шахт, що встановлюється Міністерством палива та енергетики. Так, ціна державного вугілля зросла з 1100 грн/тонна у 2016 до 2535 грн/тонна у 2018.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як раніше заявляв голова Незалежної профспілки гірників України і Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, державні вугільні шахти України з моменту впровадження методики "Роттердам плюс" при розрахунку вартості вугілля в структурі електроенергії отримали додатково 5 млрд грн, це дозволило знизити темпи зростання заборгованості по зарплатах.

Тарифи на газ для населення зросли у 2018 році на 23%, у той час як тарифи на електроенергію залишаються незмінними завдяки формулі Роттердам+, яка стримує стрімке зростання ціни вугілля.