Микола Петрович Караченцов - актор СРСР, заслужений актор Росії і людина, яка була важливою частиною мистецтва в Росії. Він не тільки грав у кіно, але і озвучував мультфільми та іноземні фільми. Саме Караченцев був голосом Бельмондо майже у всіх фільмах.

26 жовтня стало відомо про те, що Микола Петрович Караченцев помер. Він тривалий час боровся з онкологією і не дожив до свого дня народження один день. У зв'язку з цим ми б хотіли нагадати вам його біографію.

Дитинство і юність

Микола Петрович Караченцов з'явився на світ 27 жовтня 1944 року в Москві. Його батьки були людьми мистецтва - батько відомий і шанований художник-ілюстратор, а мама балетмейстер Яніна Євгенівна Брунак - вона виступала в кращих залах СРСР.

У 7 років, в зв'язку з тим, що мати повністю присвятила себе роботі, вона віддала Миколу в інтернат при Міністерстві зовнішньої торгівлі, але, звичайно ж не припинила спілкування з сином.

Хлопчик навчався дуже добре і був партійним активістом. До речі, саме ці переконання у нього залишалися всю молодість.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Микола Караченцев в юності
Микола Караченцев в юності

Цікаво, що в молодості Караченцев вирішив піти по стопах мами і стати балетмейстером, але вона наполягала на тому, що хлопець займався чимось більш мужнім. Саме тому у Миколи завжди була прекрасна фізична форма, яка дуже допомагала йому в кар'єрі актора.

У старших класах майбутній актор став виступати в складі творчої групи «Актив» при Центральному дитячому театрі. Саме там стало зрозуміло, що з нього може вийти чудовий актор.

Театр

Після того, як Микола Караченцев закінчив школу, він вирішив вступати в Школу-студію при МХАТі. І не прогадав, він закінчив її так само з відзнакою і мало того, прекрасно відіграв в дипломних спектаклях «Метелиця» та «Іван Васильович». Тому він став одним з 10-и кращих випускників і потрапив в трупу Ленкому.

Спочатку йому не довіряли великих ролей, але після того, як в театр прийшов Марк Захаров, для всіх акторів, включаючи Караченцева, почалася нова епоха. Він майже відразу отримав роль Тіля Уленшпігеля для нового спектаклю «Тіль» - блазня комедії в 2-х актах. І саме вона зробила молодого актора неймовірно відомим в театральних колах. А дістати квитки для звичайних глядачів було майже неможливо.

Микола Караченцов у виставі «Тіль Уленшпігель»
Микола Караченцов у виставі «Тіль Уленшпігель»

Але для більшості глядачів театру найбільше запам'яталась роль Караченцева, де він був графом Миколою Рєзановим з рок-опери «Юнона і Авось», вперше поставленої на сцені Ленкому 9 липня 1981 року.

Прем'єра вистави «Юнона і Авось» відбулася в 1981 році
Прем'єра вистави «Юнона і Авось» відбулася в 1981 році

Так, Караченцев не був доже хорошим у вокалі, тому крім роботи над роллю, йому доводилося брати уроки співу музиканта і педагога Павла Сміяна, який, до речі, теж грав у мюзиклі.

Кіно

Перша роль у кіно у Караченцева була в 1967-му році. Його першими екранними роботами стали фільми «Штрихи до портрету В.І. Леніна », а також невелика роль в картині« ... І знову травень ».

Але такі ролі були малоцікаві глядачам. Широку популярність в кіно Караченцев отримав вже після "Тіля". Тоді на телеекрани з'явився телеспектакль «Бенкет під час чуми» за п'єсою Пушкіна.

Всього в фільмографії Караченцева більше сотні робіт в кіно. Найвідомішими і такими, що запам'ятовуються можна назвати такі фільми і ролі: Вася з фільму «Білі роси», маркіз Рікардо з «Собака на сіні», лейтенант Орлов з драми «Батальйони просять вогню», бандит Урри з «Пригод Електроніка», голова з «Колгосп інтертеймент ». Саме завдяки їм Караченцев став справжньою легендою.

Кадр фільму «Собака на сіні»
Кадр фільму «Собака на сіні»

За свої величезні заслуги Микола Караченцев отримав чимало нагород від своєї країни.

Особисте життя

Микола Караченцев був однолюбом. У нього була лише одна дружина, яка не покидала його до останніх днів життя, навіть під час страшної хвороби. Він одружився в 1975 році на актрисі Ленкома Людмилі Поргіній. А через три роки у них народився син, який теж став відомим актором.

Микола Караченцев з дружиною і сином
Микола Караченцев з дружиною і сином

Андрій - син Миколи Караченцева, разом зі своєю дружиною подарували йому трьох онуків.

Аварія

В ніч з 27 на 28 лютого 2005 року сталася трагічна подія, яка розділила життя Миколи Караченцева на до і після. Актор відпочивав в Підмосков'ї зі своїм шурином, коли йому подзвонила дружина і в сльозах повідомила, що її мама померла. Він миттю зібрав речі і поїхав до неї.

Він їхав до дружини максимально швидко, незважаючи на страшну погоду і заметіль. Микола Караченцев через це занадто пізно помітив трамвайні колії. Через слизьку дорогу, при гальмуванні, його машину викинуло в стовп. Шурин актора отримав невеликі пошкодження, а ось актор отримав черепно-мозкову травму, яка змінила його життя.

Вже через 40 хвилин після аварії Караченцова везли в лікарню №31, куди свідомо викликали нейрохірургів з Боткінської лікарні. Лікарі оперували його всю ніч. Після цього майже місяць (26 днів) Караченцев провів в комі. Після того, як він вийшов з неї, почався дуже складний процес реабілітації.

Лише в 2007 році він зміг вийти на сцену на гала-концерті, приуроченому до 40-річчя роботи Миколи в театрі Ленком. Концерт розпочався з пісні Миколи «Я тут», поставленої в фонограмі. В цей час сидів у залі артист крикнув «Я тут!», І зал вибухнув оваціями.

Микола Караченцов з дружиною Людмилою Поргіною
Микола Караченцов з дружиною Людмилою Поргіною

Незважаючи на кілька років реабілітації, він не зміг повністю відновитися. Але навіть в такому стані зумів виконати безсловесну роль Василя у фільмі «Білі роси. Повернення ».

На жаль, але це була не остання аварія в його житті. Рівно через 12 років після першої аварії, 28 лютого 2017 року, актор знову потрапив в ДТП. Тепер за кермом була його дружина. Машина перекинулася, і актор отримав струс мозку.

Останні роки життя

У 2017-му році Миколи Кареченцева оперативно доставили в лікарню, але лікарі заспокоїли, що помилкова тривога і актор буде жити. Однак вони виявили у нього пухлину. Його дружина підбадьорила фанатів словами: «Визначаємося з лікуванням, лікарі поки підбирають терапію - будемо боротися, будемо жити».

Микола Караченцев, коли знайшли пухлину
Микола Караченцев, коли знайшли пухлину

Смерть

26 жовтня 2018-го року стало відомо про смерть Миколи Караченцева. За версією ЗМІ, незважаючи на те, що актор боровся з онкологією, удар прийшов несподівано. У нього відмовили нирки, а після зупинилося серце. Це сталося дуже несподівано і лікарі нічого не змогли зробити.
Актор не дожив всього день до свого 74-річчя.

Відео

Що казав про Україну

Так, всі ми розуміємо в якому стані був артист в останні роки життя, але це не заважало його печіння висловлюватися в пресі. Вона говорила, що Микола підтримував агресивну політику Володимира Путіна: артист не розумів, чому Україні не подобається анексія Криму.

"Ми були на Майдані на початку лютого, коли це все тільки почалося. І Коля попросив відвезти його туди, ми жили в готелі поруч. Він сказав, що це початок громадянської війни, тут кров'ю пахне. Ну як же так? Це Київська Русь, там маса людей російського походження, ми говоримо однією мовою практично. Україна з'явилася як назва пізніше, була Русь. Там відбулося хрещення Русі, це все смішно і трагічно. Ми вінчалися на Русі, а у нас був український священик, я не можу відірвати Україну від Росії ніяк. Багато хто з наших друзів пішли в ополчення, ті, хто був воїнами в Чечні, Афганістані. Вони пішли проливати свою кров просто, за народ", - розповідала дружина актора рік тому.

А пізніше вона встигла сказати, що анексія Криму була цілком законную: "Я знаю людей, які взагалі не підтримують політику президента Путіна, але я її підтримую повністю. Крим - це наша земля. Я не розумію Андрія Макаревича, його радості, тому що він говорить, що ми - узурпатори. Я не знаю, чим він може пишатися у своїй творчості, ми пишаємося тим, що, будучи на гастролях у Європі, ми говорили, що Росія-це країна, в якій не хочуть війни".