Щорічно 11 листопада увесь світ відзначає День пам'яті загиблих у Першій світовій війні, офіційно відомий як День пам'яті полеглих (англ. Remembrance Day), або як День перемир'я, День поминання.

День перемир'я 11 листопада: шокуючі факти про Першу світову війну

Як відомо, Перша світова війна - це один з найбільш широкомасштабних збройних конфліктів за всю історію людства (28 липня 1914 — 11 листопада 1918). В результаті війни розвалилося відразу чотири великі імперії: Російська, Німецька, Австро-Угорська та Османська.

Так, 11 листопада 1918 року Компьєнським перемир'ям, яке означало капітуляцію нацистської Німеччини, закінчилася Перша світова війна. Варто відзначити, що вона тривала довгих чотири роки і три місяці. У вогні Першої світової загинуло майже 10 мільйонів осіб, близько 22 мільйонів було тяжко поранено. До того часу людство не знало таких масштабних втрат.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Крім того, вкрай важливим підсумком цієї війни стало радикальне перекроювання політичної карти світу. Німеччина, як країна, що програла, змушена була демобілізувати в односторонньому порядку свою армію, видати переможцям свою авіацію і флот, відмовитися від колоній, а також від Ельзас-Лотарингії, польських провінцій і ряду інших регіонів колишньої імперії. При цьому Німеччина повинна була виплатити величезні репарації в рахунок відшкодування збитків від війни іншим країнам-учасникам війни.

А союзники Австро-Угорщина і Туреччина були розчленовані. Не дивлячись на те, що Болгарія збереглася як суверенна незалежна держава, її територія істотно зменшилася. Під час військового конфлікту останні континентальні імперії в Європі — Німецька, Австро-Угорська та Російська. В Азії Османська імперія розпалася.

В цей день багато країн відзначають День пам'яті або поминання, День ветеранів або День перемир'я, щоб вшанувати загиблих у Першій світовій війні людей.

Дивіться анімаційну історію Першої світової війни: