На тлі суперечок і історичних дискусій про Другу світову війну та її значення для історії, як-то часто забувається її попередниця - не менше кровопролитна Перша світова. Ми вирішили нагадати про ті найважливіші події ХХ століття, і розповісти як про загальні, так і про маловідомі факти тієї страшної війни.

1. В результаті Першої світової з п'яти імперій, які брали участь у війні, розпалися чотири: Російська, Німецька, Австро-Угорська та Османська. Російська імперія припинила своє існування в результаті Лютневої революції 1917 року. Німецька - за підсумками Листопадової революції 1918 року. Австро-Угорська імперія розпалася на кілька республік. А величезна Османська імперія була окупована військами Антанти і згодом також розпалася.

2. Всього в Першій світовій війні воювало 65 мільйонів чоловік. 10 мільйонів з них загинуло. Крім того, війна забрала життя 12 мільйонів мирних жителів. Дві третини військових смертей сталося в бою, хоча у всіх попередніх великих європейських війнах життя уносили в основному хвороби і антисанітарія.

3. Під час Першої світової вперше були використані в бою багато видів озброєнь: танки та протитанкова зброя, вогнемети, зенітні гармати. Солдати вперше одягли на себе протигази. Також було використано близько 30 різноманітних типів хімічної зброї, але після війни вона було заборонена за згодою всіх цивілізованих країн.

4. До речі, перші танки під час війни поділялися на дві категорії: «чоловіки» (оснащені гарматами) і «жінки» (оснащені кулеметами). Тільки ближче до кінця війни британці додумалися поєднати обидві танкові «статі», і в результаті з'явилися бойові машини з основною гарматою та допоміжним кулеметом.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

5. Мережа траншей по всій Європі і Азії розтягнулися майже на 40 тисяч кілометрів. Позиційна війна затягнулася, так що в хід найчастіше йшли артилерія і міни, які іноді «підносили» прямо до позицій противника по викопаним тунелях. Вибухи деяких величезних мін під час битви на Соммі були чутні у Лондоні, тобто за 140 миль від місця подій.

6. Свою роль у Першій світовій зіграли і тварини. Про коней, якими користувалася кавалерія не варто і говорити, це і так зрозуміло. Але не тільки коні допомагали воюючим сторонам. Широко були поширені собачі упряжки, які забирали поранених з-під шквального вогню, доставляли медикаменти та снаряди.

Були свої герої і серед птахів. Так, наприклад, французький поштовий голуб Шер Амі доставив 12 найважливіших повідомлень у Верден. У жовтні 1918 року він урятував 200 американських піхотинців в Арагонському лісі, вчасно доставивши повідомлення. При цьому Шер Амі був поранений в груди і в крило, осліп на одне око та позбувся лапки. Йому навіть зробили дерев'яний протез, але, на жаль, героїчний птах помер через місяць.

7. Крім фронтовий війни, йшла і прихована - битва шпигунів та шифрів. Спочатку у сфері шифрування лідирували німці, але через деякий час американці додумалися залучати до цієї справи індіанців з племені чокто. Ніяких словників мови чокто не існувало, так що достатньо було перевести на неї повідомлення, щоб німці могли тільки розвести руками.

8. Майже всі сторони конфлікту намагалися регулярно забезпечувати своїх солдатів презервативами. А ось в США це на той момент не дозволяли робити закони, що забороняли вивозити засоби контрацепції з країни. В результаті близько 400 тисяч американських солдатів заразилися найрізноманітнішими венеричними захворюваннями.

9. Перші кілька років війни були помічені випадки різдвяного перемир'я між солдатами і офіцерами різних армій. Дух загального свята був сильний настільки, що французи, англійці, німці, австрійці та поляки з російської армії ділилися їжею, випивкою, грали в футбол і разом співали пісні. Командування намагалося з цим боротися за допомогою дисциплінарних заходів. І вже до 1916 року такі перемир'я стали рідкісними та дуже локальними.

10. На жаль, незважаючи на відносно чесний характер війни, не обійшлося і без масової різанини. Саме під час Першої світової влада Османської імперії влаштувала геноцид вірмен, понтійських греків, євреїв та ассірійців на своїх територіях. Відомо, що на цю подію звернув увагу німецький єфрейтор Адольф Гітлер, який потім використає чужий досвід під час Голокосту.