Павло Льодостав

У цей день православна церква шанує пам'ять святителя Павла Сповідника, який був єпископом у Малій Азії. Павло Сповідник шанується нарівні з двома святими в цьому лику – Василем Сповідником і Максимом Сповідником.

У народі Павла прозвали Льодоставом, так як вважалося, що в його день вода в річках і озерах покривається льодом. Наші предки починали готуватися до підлідної риболовлі — діставали снасті, оглядали їх, лагодили.

По льоду на річках судили про майбутній урожай: «Якщо лід купами — то і хліба будуть купи. Якщо гладко — то і хліба буде гладко». Крім того, якщо на Павла випадав сніг, це обіцяло сніжну зиму. Безвітряна погода у цей день означає, що скоро прийдуть заморозки.

Міжнародний чоловічий день

Щорічно 19 листопада весь світ відзначає Міжнародний чоловічий день (International men's Day, IMD). Вперше дату відсвяткували в 1999 році.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Ініціатором сучасного Міжнародного чоловічого дня був доктор Джероме Тілуксінгх з університету Вест-Індії. На його переконання, це свято підкреслить позитивну роль чоловіків у сім'ї та суспільстві. Датою його проведення доктор Тілуксінгх вибрав 19 листопада — день народження власного батька, який, як вважає Джероме, був чудовим прикладом для наслідування.

День синоптиків України

Щороку в цей день працівники української гідрометеорологічної служби відзначають своє професійне свято, встановлене Указом президента України №208/2003 від 11 березня 2003 року.

Державна гідрометеорологічна служба, яка функціонує в системі ДСНС, відіграє важливу роль в отриманні даних про поточні та очікувані погодні умови в нашій країні. Так, синоптики регулярно збирають і обробляють дані про сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних явищ.

Іменини в цей день

Олександра, Анатолій, Арсеній, Варлаам, Василь, Віктор, Гаврило, Герман, Єфросинія, Клавдія, Костянтин, Лука, Матрона, Микита, Микола, Ніна, Павло, Серафима.