Різдво - це дуже важливе свято для всіх, але ось для католиків, це дійсно найважливіше торжество в році. А з недавнього часу і Україна приєдналася до офіційного святкування католицького Різдва. І так як тепер все офіційно і у нас навіть буде вихідний в цей день, ми вирішили розповісти вам все про католицьке Різдво.

Коли католицьке Різдво

В Україні, як і в усьому світі, католицьке Різдво відзначатимуть з 24 на 25 грудня. Ця дата ніколи не змінюється. Наприклад, в разі Пасхи, нам завжди доводиться вираховувати дату свята, щоб зрозуміти, коли потрібно готуватися до торжества.

Католицьке Різдво
Католицьке Різдво

А ось з Католицьким Різдвом ситуація повністю протилежна. Вечір 24 грудня є головним і носить назву Святвечір. Так він називається на честь головної страви свята – куті. А ось перед цим святом потрібно дотримуватися одного з найсуворіших постів в році - Різдвяного.

Святвечір триватиме до вечора, а якщо конкретно - до першої зірки на небі. І відразу після того, як вона з'явиться вся сім'я сідає за стіл, молиться і починає святкову трапезу.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Традиції Різдва

Мабуть, головною традицією пов'язаною саме з релігією, є відвідування храму. Зробити це потрібно обов'язково. Тим більше, що в кожному з них святкові служби будуть проводитися три рази: опівночі, з настанням світанку і вдень. Це між іншим символізує сакральний сенс: народження Спасителя у Діви Марії, в лоні Бога, а також в душах всіх віруючих людей.

Народження Ісуса
Народження Ісуса

А одна з найяскравіших традицій - це спів колядок. 25 грудня діти і молоді люди переодягалися в казкових персонажів, біблійних героїв, звірів і ходили по домівках сусідів, друзів і всіх родичів. Вони співали пісні, танцювали і жартували. Цим самим вони будуть розповідати, що народився Ісус.

А за все це господар будинку, до якого прийшли колядувати, повинен був почастувати дітей цукерками, печивом, або чимось смачним. Але якщо він раптом виявився дуже скупим, то його просто висміювали і говорили, що удачі і щастя в новому році йому можна не чекати.

Звичайно, це не зовсім релігійна традиція, а скоріше язичницька, тому церква не дуже добре ставиться до цього. Але мільйони людей все одно не втрачають нагоди колядувати.

А ялинку на Новий рік прийнято встановлювати саме в Різдво. Чим пишніше і красивіше прикрашено дерево - тим краще. Така традиція з'явилася з давніх часів, коли гарна ялинка показувала достаток в сім'ї.

Католицьке Різдво
Католицьке Різдво

Крім того, вважається, що в будинку обов'язково повинна бути омела - кілька гілочок вічнозеленого чагарнику, який пов'язаний з величезною кількістю прикмет.

Вважається, що вона оберігає будинок. Якщо розібратися, то це вже дуже універсальне рослина. Вважається, що вінок омели оберігає будинок від злих духів, грози і заздрісників. Але крім цього, є ще одна приємна традиція, через яку омелу часто вішають в дверному отворі. Пара, яка стоїть під вінком, повинна обов'язково поцілуватися.

Ну і для католиків найприємнішою традицією все одно вважається обмін подарунками. Діти чекають презенти від Санта Клауса, дорослі дарують щось один одному. Віддавати подарунки в руки не можна, їх потрібно покласти під ялинку і відкрити лише 25 грудня з самого ранку.

Католицьке Різдво
Католицьке Різдво

Приємними сюрпризами обмінюються не тільки вдома, а й на роботі: у багатьох компаніях прийнято виплачувати премії до Різдва або влаштовувати гру в «таємного Санту», коли кожен співробітник дарує подарунок одному з колег.

Що готувати на Різдво

А в цьому випадку все залежить виключно від країни, адже практично всюди традиції Різдва різні. Давайте розберемося докладніше.

Страви на Католицьке Різдво
Страви на Католицьке Різдво

Ось, наприклад, в США головним блюдом в цей день вважається саме запечена індичка з кислуватим соусом.

У Франції так само готують індичку, але її доповнюють сиром, морепродуктами, а головним напоєм вважається шампанське.

А ось в Данії готують гусака, або ж качку і обов'язково фарширують його яблуками. А на десерт зазвичай пропонують сухофрукти.

Як ви вже зрозуміли, Різдво для католиків - це головне свято в році, яке не можна пропускати. Зазвичай в цей день збирається вся велика родина і відзначає торжество за святковим столом.