Щорічно 26 листопада православна церква згадує святителя Іоанна Златоуста - архієпископа Константинопольського, який жив у 4-5 століттях. Він був одним із трьох Вселенських святителів і вчителів нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом. Про головні заборони цього свята читайте в нашій статті.

Іоанн Златоуст 26 листопада: головні заборони свята

26 листопада прийнято молитися Іоанну Златоусту про суд над хабарниками і шахраями. Люди вірили, що правильна молитва, промовлена рано вранці, виведе на чисту воду будь-який обман і захистить людину від усього злого. При цьому не можна було проклинати шахраїв, щоб не прогнівити Бога.

святитель Іоанн Златоуст

Крім того, в цей день одна із заборон свідчила: "не можна лаятися на Івана, інакше Бог ніколи молитов не почує".

У народі про свято говорили: "Скликає зима на Івана Златоустого свою свиту — хуртовини та завірюхи — і дає їм наказ відлиги вгамувати". З цього періоду морози ставали набагато суворіші, все живе завмирало, рослини засипали, а звірі ховалися в нори. "На Златоуста все поле пусте", — відзначали наші предки.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Зі Златоуста на Київській Русі починалася пельменна пора. Господині починали робити вареники, які завдяки морозу можна було зберігати на вулиці. Начинки були різними, як м'ясними, так і овочевими. Вся родина збиралася за ліпленням делікатесу. Потім їх зсипали в мішки, в яких зберігали.

пельменна пора на Іоанна Златоуста

Варто згадати, що в часи Київської Русі люди вважали, що мороз – це зле божество, якого звуть Зюзя. У народі його уявляли зморщеним старим величезного росту з довгою білою бородою. До чого доторкнеться він своїм посохом – те вмить на борульку перетвориться.

зле божество Зюзя

На Івана Златоуста селяни просили Зюзю, щоб він сильно не бушував, не морозив землю і дав людям відпочити від повсякденних турбот і насолодитися зимовими затишними вечорами.

Слухайте обрані повчання святителя Іоанна Златоуста: