З 27 листопада в Україні введено в обіг дві нові пам'ятні монети — номіналом 10 і 5 гривень. Про це повідомляє «Хвиля».

Так, обидві монети зроблені на честь однієї з найдавніших фортифікаційних споруд у Хмельницькій області — Меджибожському замку-фортеці, йдеться в телеграмі Нацбанку №50-0027/62506.

Варто уточнити, що монета номіналом 10 гривень виготовлена зі срібла 925 проби, масою 31,1 г, діаметр-38,6 мм, Всього таких буде викарбувано 3000 штук.

А 5-гривеник виготовлено з нейзильберу, вагою 16,5 м та діаметром 35 мм. Ця монета буде випущена в більшій кількості — 40 000 штук.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«На аверсі монет розміщено: угорі напис — УКРАЇНА, під яким малий державний герб України, по обидві сторони якого цифри 20 і 18. У центрі композиція: щит із зображенням вежі, з обох сторін якого стилізована карта місцевості з написами — р. Бог (ліворуч), p. Божок (праворуч) — давнє написання назв річок. Внизу на стрічці напис — УКРАЇНСЬКИЙ ЩИТ ЄВРОПИ. Унизу на тлі абрису зубців палацу номінал: на монеті зі срібла — 10/ГРИВЕНЬ, на монеті з нейзильберу — 5/ГРИВЕНЬ», — вказується в повідомленні.

Зазначимо, що ці дві монети є повноцінним платіжним засобом, і повинні прийматись як банками, так і в торговельній мережі країни.

Нагадаємо, що фінансові експерти стурбовані ситуацією, яка останнім часом склалася на валютному ринку України, адже обмінники та банки масово заполонили фальшиві гроші. Найчастіше аферисти підробляють гривні великих номіналів — 200 і 500 купюри.

Як повідомляв портал Знай.uа, у 2018 році кількість вилучених з обігу підроблених гривневих банкнот зменшилася майже на третину, а в грошовому вираженні підробок стало на 48% менше.

Також портал Знай.uа писав, що Національний банк Чехії вирішив ввести восени 2018 року в обіг нові купюри двох номіналів – 100 і 200 крон. Нові банкноти будуть відрізнятися від попередніх, випуск яких був регулярним з 1993 по 1998 рік.