30 листопада виповнюється 5 років з моменту, коли на Майдані Незалежності у Києві "Беркут" влаштував силовий розгін студентів, перший і найвідданіших учасників Революції Гідності. Хоча пізніше серед активістів були люди абсолютно різного віку і професій.

Очевидці тих кривавих подій нещодавно пригадали, що ж насправді було у листопаді 2013 року.

Історик Ігор Бігун: "Ми боялися тітушок, але не чекали нападу від "Беркуту"

Ігор Бігун, історик, учасник Революції Гідності
Ігор Бігун, історик, учасник Революції Гідності

У 2013 він навчався на другому курсі магістратури у Києво-Могилянській академії. В ту ніч опинився на Майдані не випадково: всі чекали, коли нарешті вийде Янукович, або хоча б хтось інший замість нього підпише Угоду про асоціацію з ЄС.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Всі були розчаровані, бо знали: вплинути на регіонала нереально.

Силовий розгін Майдану
Силовий розгін Майдану

"Мені саме доручили охороняти генератор. Приблизно о 4 годині ранку частина людей навіть уже розійшлася, залишалося осіб 200. Я вирішив пройтися навколо, взяв чай, і тут чую тупіт, крики. Дивлюся — по Інститутській спускається "Беркут". Усі побігли під стелу, я теж туди. Дівчат ми сховали в середину, самі ж стали живим ланцюгом навколо. Думали, зараз будуть штовхати, виштовхувати. Я зрозумів, що потрібно бігти, перестрибнув через стіл, буквально на льоту отримав удар кийком. Частина людей побігла до метро "Майдан Незалежності".

Силовий розгін Майдану
Силовий розгін Майдану

Дивіться: Силовий розгін майдану, 2013 рік

Тоді, як каже Ігор, не надто розбиралися: активіст ти чи ні, якщо викликав сумнів, хапали одразу.

Силовий розгін Майдану
Силовий розгін Майдану

"Там розійшлися, я приїхав додому і заснув. А прокинувшись увечері, увімкнув Інтернет і побачив страшні кадри та відео — побиті люди, кров, поранені в лікарні, затримані. Це було жахливо. І вже 1 грудня Майдан змінився. Це стало помилкою влади. У суспільства всі ці події викликали обурення, Майдан став захищатися, з'явилися каски ", - підсумував він.

Ярослав Радонь: "Мене врятував водій швидкої допомоги"

Ярослав Радонь, активіст Майдану
Ярослав Радонь, активіст Майдану

Коли силовики розганяли всіх, Ярослав був у лікарні. І тут хтось крикнув: "Вставай, Беркут!".

Силовий розгін Майдану
Силовий розгін Майдану

"Я глянув на годинник на Будинку профспілок, там була 4 ранку. Студенти співали гімн України, так було прийнято, що кожну годину ми виконували гімн. А в цей час по Інститутській спускався "Беркут", під'їжджали автобуси із затемненим склом. І вже о 4:15 вони влаштували атаку. Після Майдану я був волонтером, їздив на схід, допомагав нашим хлопцям. Зараз працюю в охороні, відійшов від активної діяльності. Потрібно і на життя якось заробляти. Глава МВС блокував усю інформацію щодо колишніх беркутівців. Частина з них досі служить у підрозділах МВС — у полку "Київ-1", у полку особливого призначення", - зазначив він.

Силовий розгін Майдану
Силовий розгін Майдану

Все, що лишилося у пам'яті: туман, кров на обличчі та жорстоке побиття студентів – дівчат тягли за волосся по землі, кийками калічили руки і ноги….Вони не шкодують, що вийшли на Майдан. Але таке згадувати настільки боляче, що, здається, краще забути…

Дивіться: Що змінилося для студентів, які рятувалися від "Беркуту" 30 листопада на Євромайдані

Нагадаємо, Притула заінтригував Україну у річницю Майдану.Як повідомляв "Знай.ua", Вакарчук повернувся на Майдан і звернувся до земляків. Також "Знай.ua", Бабченко нагадав українцям, що їм дійсно є чим пишатися