Купівля і куріння сигарет стануть для українців ще більш витратною річчю

Депутати приготували нові обмеження, які стосуються курців громадян – вони прописані в зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті №4030а, голосувати за яким депутати будуть 4 грудня.

Штрафи будуть більше, а також не можна буде палити на балконі

Куріння стане невигідним. У даний момент штраф за куріння – від 51 до 170 грн. А буде 340 гривень. Місць для куріння також стане менше. Зараз закон дозволяє палити в приміщеннях, де є вентиляція, а також урна для окурків. Дані «курилки» присутні в готелях, підприємствах, вокзалах. Депутати хочуть заборонити і їх, тобто в будь-якій будівлі. Це стосується паління на балконі, терасі кафе і ресторану.

Самі сигарети з прилавків будуть прибрані. Діти не повинні бачити сигарети, вважають автори закону.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Сигарети стануть дорожче: доплатити доведеться від 5 до 7 гривень

Новий рік порадує українців подорожчанням сигарет. Акциз на тютюн зросте на 20%. До того ж, рада підтримала пропозицію Кабміну акциз ще й на рівень інфляції.

Оскільки інфляція становитиме в 2019 році 6,3%, то сигарети з фільтром подорожчають на кілька гривень.

Придбати електронні та ароматизовані сигарети буде не просто

Електронні сигарети зараз в модному тренді, і купити їх може абсолютно будь – закон ніяк не неї не реагує. Але закон забороняє використовувати їх у громадських місцях.

електронні сигарети
електронні сигарети

Ще один зареєстрований у Раді законопроект №2820 пропонує заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім.

Також народні обранці хочуть, щоб виробники писали на упаковці інформацію про те, кому куріння протипоказано, а також повідомляли про ризики для здоров'я, плюс до цього – заборонити рекламу цих виробів. За даними ВООЗ, у 29 країнах світу електронну сигарету можна купити лише будучи повнолітнім, а в 39 країнах заборонена їхня реклама.

Законопроект № 2820 пропонує:

• збільшити розмір зображення про шкоду куріння до 65% пачки, а малюнки-попередження змінювати щорічно;

• заборонити тютюнові вироби, в яких є ароматизатори;

• врегулювати продаж і маркування електронних сигарет;

• зобов'язати виробників електронних сигарет звітувати Моз про те, що знаходиться у складі рідин для електронних сигарет і компонентах, які виділяються з димом;

• повністю заборонити рекламу сигарет в інтернеті;

• вказувати склад всіх компонентів.