Нинішній глава УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Про це заявив прес-секретар спікера Верховної Ради, релігієзнавець Андрій Ковальов в ефірі Громадського.

Коментуючи питання, хто може очолити об'єднану помісну православну церкву в Україні, експерт сказав:

"За моєю інформацією, він (Філарет, ред.) не буде балотуватись на посаду предстоятеля... Скоріше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все таки людина із середовища Київського патріархату (КП), тому що єпископів КП буде більшість", — заявивив Ковальов.

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля, релігієзнавець відповів:

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

"Наступного року Філарету виповниться 90 років. Це елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно поступитися молодому предстоятелю. Це правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви".

"Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді набагато молодшого за себе предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго, він молодий, в нього є нова візія розвитку церкви", — додав Ковальов.

За його словами, в об'єднану Українську Православну Церкву перейде від семи до п'ятнадцяти єпископів від УПЦ Московського патріархату — стільки ж єпископів УПЦ МП звернулись до Константинополя з проханням надати автокефалію українській церкві.

Ковальов додав, що майбутній очільник помісної церкви буде "відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату".

За словами Ковальова, 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем.

Нагадаємо, Філарет звернувся до українців після кривавої атаки РФ на кораблі ЗСУ у Чорному морі. Філарет попросив українських політиків припинити будь-які суперечки та згуртуватися.

Як повідомляв портал Знай.ua, патріарх Філарет, як один з живих свідків Голодомору 1932–1933 років, виступив у Верховній Раді на засіданні до 85-ї річниці голокосту в Україні та назвав головні причини нищення українців радянською системою.

Також Знай.ua писав, Синод Вселенського патріархату затвердив проект статуту Української православної церкви