У неділю, 9 грудня, за народним календарем відзначається світле свято Юр'їв день (дата за старим стилем – 26 листопада). Крім того, православні віряни відзначають в цей день річницю освячення собору великомученика Георгія Побідоносця в Києві.

У народі цей святий вважається повелителем вовків і покровителем хліборобів. Одним із найвідоміших посмертних чудес святого Георгія є вбивство списом змія в Бейруті. За легендою, коли потворі на поталу віддали царську дочку, з'явився Георгій на коні і проколов змія списом. Свято також носить назву «Єгорій осінній», тому що колись, при старому літочисленні, він припадав на осінній місяць листопад.

Георгій Побідоносець

Юр'їв день 9 грудня: історія свята

За часів Київської Русі серед почесної знаті було прийнято будувати храми на честь своїх небесних покровителів. Так і великий князь Київський Ярослав Мудрий наказав спорудити церкву на честь святого Георгія, ім'ям якого був названий при хрещенні. Місце майбутнього будівництва було обрано недалеко від Київського Софійського храму. Згідно з церковним писанням, освячення церкви великомученика Георгія відбулося 26 листопада (за старим стилем) 1051 р. З тих пір князь заповів святкувати цю подію кожен рік.

Ярослав Мудрий

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Юр'їв день 9 грудня: традиції і обряди свята

Традиційно у цей день, якщо на людину попереду чекала далека дорога, необхідно було відслужити молебень про благополучне завершення шляху. Також вважалося важливим повернути всі борги до Юр'єва дня, інакше потім все життя будеш комусь винен.

Варто відзначити, що це свято особливо шанували в народі за часів кріпосного права. Цілих два тижні (за тижні до свята і після нього) селянам дозволялося переходити від одного землевласника до іншого. Потім цю вільність скасував російський боярин Борис Годунов у кінці XVI століття. Тоді на світ народилася приказка: «От тобі, бабуся, і Юр'їв день», яка висловлювала жалобу з приводу втрати свободи вибору.